Vrbašanin Miljan Vujović predstavljao Srbiju na Festivalu muzičkih tradicija u Kanadi

276

VRBAS - Miljan Vujović, istaknuti narodni guslar i predsednik Kulturno-umetničkog društva „Vuk Mandušić“ iz Vrbasa, boravio je početkom marta u Kanadi.

Miljan Vujović / Foto: Vujović

Miljan je na poziv kanadskog Ministarstva kulture i Memorijalnog univerziteta „Corner Brook“ predstavljao Vrbas i Srbiju na 32. međunarodnom Festivalu muzičkih tradicija „March Hare“ i sa najpoznatijim muzičarima i pesnicima Severne Amerike nastupao pevajući epsku poeziju uz gusle u sedam kanadskih gradova.

„Velika je čast i zadovoljstvo predstavljati tradiciju i običaje svog naroda i svoje zemlje na jednom ovako prestižnom festivalu, koji se već 32 godine održava širom Kanade. Posebna je čast biti jedini Evropljanin koji je imao priliku da nastupa na ovoj jedinstvenoj manifestaciji. Imao sam zadovoljstvo da nastupam u sedam gradova Kanade i publika, koju su sačinjavali mahom potomci doseljenika iz Irske, Velike Britanije i Škotske, bila je svuda oduševljena i opijena moćnim zvukom našeg nacionalnog instrumenta. Začuđujuće je u današnje vreme, kada ni srpsku omladinu u velikoj meri ne interesuje tradicija i prošlost, da stanovnici severnoameričkog kontinenta pokazuju toliko interesovanje za našu kulturu, običaje i tradiciju. Poslednjih godina često čujemo da ne možemo sa guslama u Evropu. Evo potvrde da možemo u Ameriku“, kaže Vujović.

Do posete Kanadi i učešća na međunarodnom festivalu „March Hare“ došlo je na osnovu odlične saradnje sa profesorima sa Univerziteta „Corner Brook“, koji su prošle godine boravili u Vrbasu, gde su sa članovima Kulturno-umetničkog društva „Vuk Mandušić“, izučavali epsku poeziju i pevanje uz gusle. U okviru posete Kanadi, Vujović je imao zapažen nastup i na samom Univerzitetu „Corner Brook“ , gde je tamošnjim studentima i profesorima predstavio drevni srpski instrument.