U subotu se završava 50. Dramski memorijal „Petro Riznič Đađa“

130

RUSKI KRSTUR - U Ruskom Krsturu je 16. marta počeo jubilarni 50. Dramski memorijal Petro Riznič Đađa.

Ilustracija / Foto: pixabay.com

Ova manifestacija održava se već ravno pola veka u znak sećanja na Petra Rizniča Đađu, reditelja i pedagoga koji je ljubav prema pozorištu i rusinskom jeziku preneo na generacije glumaca.

Za ovih 50 godina, koliko se memorijal održava, u Ruskom Krsturu je izvedeno oko 500 predstava amaterskih i profesionalnih grupa i pozorišta, od kojih je većina igrana na rusinskom jeziku.

Publika je ove godine u Ruskom Krsturu mogla da pogleda predstave „Kovači“ u izvođenju ansambla RNT „Petro Riznič Đađa“ u režiji Vladimira Nađa Ačima, i „Žene“ u režiji i adaptaciji Vladimira Nađa Ačima, a u izvođenju Dramskog studija „Art“ Doma kulture u Ruskom Krsturu. Glumac Vladimir Balaščak iz Sremske Mitrovice izveo je monodramu „Kraljev put“ u režiji Ljiljane Ivanović.

U petak, 23. marta, publika u Ruskom Krsturu moći će da pogleda predstavu „Babuška“ autora i reditelja Zvonimira Pavlovića, koje će izvesti članovi Dramskog studija Rusinskog kulturnog centra iz Novog Sada. Narednog dana nastupiće i pozorišni ansambl Kulturnog centra Kula sa predstavom „Rodoljupci“ Jovana Sterije Popovića, u režiji Dragana Ostojića.

Na ovogodišnjem Dramskom memorijalu igra se i šest dečjih predstava. KUD „Žetva“ iz Kucure će u sredu izvesti predstavu „Kudlik pudlik čeka kudlik“ u režiji Mikole Šante. KPD „Đura Kiš“ iz Šida odigraće u četvrtak „Nespretnog Alibabu“ po tekstu Tode Nikoletića, u režiji Cvetina Aničića, a Dramski studio „Art“ iz Ruskog Krstura pripremio je predstavu „Šarena jabuka“ u režiji Ksenije Bođanec, koja će biti odigrana u petak, 23. marta.

Predstave za decu počinju u 11:30, a za starije u 19:30 časova. Manifestacija se završava u subotu, 24. marta.

Naše Mesto