U petak deo Sombora bez struje zbog redovnog održavanja mreže

28

SOMBOR - Povodom najavljenih radova na elektromreži, EPS Distribucija je objavila raspored isključenja struje u Somboru za petak, 23. mart.

Ilustracija / Foto: pixabay.com

Sombor (povremeno od 09:00 do 14:00):

  • Područje TS „Josić 9“
  • Područje TS „Šikara 2“

Pročitajte nekoliko saveta o tome na koji način možete da uštedite struju

Razvoj tehnologije doneo je dodatne električne uređaje u naša domaćinstva, pa se samim tim povećao i račun za struju. Procenjuje se da je zbog toga prosečan račun za struju danas dvostruko veći u odnosu na sedamdesete godine prošlog veka.


Prosečno domaćinstvo u Srbiji izdvaja velike količine novca kako bi svakog meseca izmirio dug prema Elektrodistribuciji. Međutim, korigovanje računa je itekako moguće jednostavnom uštedom električne energije. Postoje razni načini da vaš račun za struju bude mnogo niži, a sve što je potrebno jeste da racionalno koristite električnu energiju u svom domu.

Frižider, zamrzivač – Vodite računa da ne stavljate toplu hranu u hladnjak, kao i da ga ne otvarate previše često i što kraće da stoji otvoren. Takođe je bitno voditi računa da na vreme očistite led, ukoliko se stvori, a najbolja temperatura za frižider je od 3 do 5 stepeni.

Usisivač – Iako usisavanje ne treba da bude svakodnevna praksa, usisivač ipak troši struju. Pre usisavanja treba pomeriti sve predmete koji vam smetaju, kako ih ne biste pomerali dok usisivač radi. Iako se čini da nema efekta, ovakva praksa će vam pomoći da dodatno uštedite električnu energiju.

Šporet, rerna – Ukoliko imate šporet sa četiri ringle, bitno je da za kuvanje koristite šerpu koja je iste širine kao ringla, a ne smeta ni ako je šerpa malo većeg prečnika. Ako bismo stavili malu posudu na veliku ringlu, toplota bi se nepotrebno rasipala i na taj način bi se trošilo više električne energije. Takođe je jako bitno koristiti poklopac od šerpe, jer će se na taj način jelo pre skuvati, a ukoliko ste u mogućnosti, koristite ekspres lonac, jer on može da uštedi i do nekoliko puta. Rernu nemojte često da otvarate jer onda dolazi do hlađenja i potrebna je dodatna energija kako bi se ponovo zagrejala do potrebne temperature.

Pegla – Odeća će se najbrže opeglati ako se pegla vlažna (ne mokra). Odeću koja je suva najpre naprskajte pumpicom sa čistom vodom.

Bojler – Potrebno je bar jednom u dve godine očistiti grejače bojlera od kamenca. Temperatura podešena na 60 stepeni čini da se kamenac brže hvata na grejače, a to dodatno usporava dužinu grejanja vode i potrebnu temperaturu za grejanje. Takođe, vodite računa da što manje punite kadu, jer se tuširanjem potroši tri puta manje tople vode. Vodite računa o tome da bojler palite samo koliko je potrebno i to noću, po jeftinijoj struji, ukoliko je moguće. Takođe je bitno da bojler ne zagrevate na najvišoj temperaturi, jer se na taj način skraćuje njegov vek trajanja.

Rasveta – Vodite računa da gasite svetlo u prostorijama u kojima ne boravite. Takođe, predlaže se da se umesto žutih koriste bele sijalice, a dokazano je da štedljiva sijalica od 20w može da zameni običnu od 100w i uz isti efekat može da se uštedi pet puta više struje. Savetuje se da se umesto više manjih sijalica koristi jedna veća, jer grozd sijalice troše do 50% više struje.

Pranje ruku – Leti i kada je god to moguće, ruke perite hladnom vodom i budite sigurni da ste otvorili samo hladnu vodu. Bojler nepotrebno povlači toplu vodu i posle toga je potrebno potrošiti više vremena na zagrevanje. Često imamo utisak da smo ruke oprali hladnom vodom iako nam je baterija za vodu podešena na sredninu. Od bojlera do slavine često ima nekoliko metara i topla voda stigne u trenutku kada smo već obavili pranje ruku.

Mašina za pranje veša – Iako je mašinu najbolje uključivati noću, kada je struja jeftina, to često nije moguće. Najviše struje se potroši kada se iskuvava beli veš i zbog toga vodite računa da vam mašina bude puna. Količina praška za veš takođe utiče na potrošnju struje jer se više praška duže ispira. Ako vaša mašina ima opciju sušenja veša, savet je da se veš prvo dobro iscentrifugira, kako bi proces sušenja kraće trajao.

Grejanje – Ukoliko za zagrevanje stana ili kuće koristite TA peć, najracionalnije je da je punite noću, po jeftinoj struji, a izduvavanje vazduha podesite na 18 stepeni, pa ako želite da vam bude toplije, postepeno povećavajte termostat. Zimi je jako bitno da vam je kuća izolovana i treba da provetite kako vam dihtuju vrata i prozori, kako toplota ne bi izlazila napolje. Na pijaci ili u gvožđarama moguće je kupiti gumu ili sunđer za zaptivanje vrata i prozora, a izolacija fasade znatno će uticati na vaš račun za struju. Ukoliko, pak, niste u mogućnosti da izolujete kuću spolja, stiropor od 5 ili 8 cm možete zalepiti na unutrašnje zidove kuće.

Naše Mesto