Ekološki pokret Vrbasa obeležio Svetski dan voda sa učenicima iz Kucure

123

KUCURA - Ekološki pokret Vrbasa obeležio je ovogodišnji Svetski dan voda sa učenicima Osnovne škole "Bratstvo jedinstvo" u Kucuri.

Ilustracija / Foto: pixabay.com

Vrbaski ekolozi su u kombinovanoj radionici, u okviru teme „Priroda za vodu“, pokušali da podignu svest osnovaca o značaju vode i na koji način možemo da iskoristimo prirodu za poboljšanje kvaliteta vode.

Kako kažu iz Ekološkog pokreta Vrbasa, 70 odsto vode se koristi u poljoprivredne svrhe (najviše za navodnjavanje), 20 odsto industrija koristi za proizvodnju i dobijanje energije, a svega 10 odsto se koristi u domaćinstvima.

Oni dodaju da danas 2,1 milijarda ljudi živi bez sigurne pitke vode u kućama, što utiče na opasnosti poput poplava, suša ili zagađenja samih voda, a kao rešenja za to predlažu sadnju stabala i pošumljavanje goleti i ponovno povezivanje reka s poplavnim područjima, kao i obnavljanje močvara koje pročišćavaju i filtriraju vodu, a mogu da posluže i za usmeravanje visokih voda u prevenciji poplava.

Predstavnici Ekološkog pokreta Vrbasa okupili su najmlađe Kucurane oko eko česme u ovom mestu, koja većini stanovnika obezbeđuje vodu za piće, ali i za kuvanje, kada je na snazi zabrana korišćenja česmovače zbog povećanog prisustva arsena.

Kako saznajemo, eko česme postoje u svim naseljenim mestima opštine Vrbas ali su često na meti vandala koji ih ruiniraju ili zagađuju slavine. Eko česma u Kucuri je takođe ruinirana i rade samo dve od pet česmi, koliko ih ima na jednom eko punktu.

Iz Ekološkog pokreta Vrbasa postavljaju pitanje koliko se vodi računa o kvalitetu vode koju pijemo i koliko često se vrše analize. Radionicom, koja je organizovana u Kucuri, pokušali su da zainteresuju decu u vezi sa kvalitetom vode koju piju i da skrenu pažnju roditeljima, nastavnicima i nadležnim licima na njeno očuvanje i ugroženost.

Celo saopštenje Ekološkog pokreta Vrbasa pročitajte – OVDE.

Naše Mesto