Dr Slavica Pešikan odgovara na pitanja u vezi sa policističnim jajnicima

1282

KULA / VRBAS / SOMBOR / ODŽACI - Dr Slavica Pešikan želela je da odgovori na nekoliko pitanja pacijentkinja kojima je dijagnostikovan sindrom policističnih jajnika.

Ultrazvuk policističnih jajnika / Foto: Wikimedia Commons

Ona kaže da žene sa ovom dijagnozom mogu da imaju retke ili produžene menstrualne periode ili višak polnih hormona (androgena). Često se postavlja pitanje koji je uzrok nastanka takvog hormonskog poremećaja, koji je čest uzrok smanjene sposobnosti začeća, pojačane maljavosti i akni.

Nažalost, tačan uzrok nastanka sindroma policističnih jajnika je nepoznat ali postoje neki faktori koji mogu da imaju ključnu ulogu:


Višak insulina

Insulin je hormon koji se proizvodi u pankreasu i koji omogućava ćelijama da koriste šećer za stvaranje energije u svom telu. Ако vaše ćelije postanu otporne na delovanje insulina, onda se nivo šećera u krvi može povećati i vaš pankreas može da proizvodi više insulina. Prekomerne količine insulina mogu da povećaju proizvodnju androgena, muških polnih hormona, uzrokujući time poteškoće sa ovulacijom.

Blag stepen upale jajnika deluje da bela krvna zrnca proizvode supstance u borbi protiv infekcije. Istraživanja su pokazala da žene sa PCOS (sindrom policističnih jajnika) imaju neko slabije zapalenje, koje stimuliše policistične jajnike da proizvode androgene, što može dovesti do problema srca i krvnih sudova.

Nasledni faktor

Istraživanja sugerišu da određeni geni mogu biti povezani sa PCOS. Rana dijagnoza i gubitak telesne težine mogu smanjiti rizik od dugoročnih komplikacija kao što su dijabetes tip 2 i bolesti srca i krvnih sudova.

Za više informacija mozete se obratiti preko Facebook stranice Ginekoloska ordinacija Ona.