Ekološki pokret Vrbasa na okruglom stolu, tema upravljanje opasnim otpadom

89

VRBAS - Ekološki pokret Vrbasa učestvovao je na okruglom stolu na poziv Unije poslodavaca Vojvodine, a tema je bila "Upravljanje opasnim otpadom - stanje, mogućnosti, izazovi".

Ilustracija / Foto: pixabay.com

Kako navode iz Ekološkog pokreta Vrbasa, skupu je prisustvovalo dvadesetak predstavnika poslovnih operatera, a predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine se nisu odazvali pozivu.

Na okruglom stolu razgovaralo se i o odlaganju otpada, a velika većina poslodavaca rekla je da svoj opasni otpad želi da tretira u skladu sa propisima, ali je problem taj što nemaju dovoljno volje ili vremena da se dobro upoznaju sa procedurama.

U saopštenju Ekološkog pokreta Vrbasa navodi se da su čuli da u Srbiji ipak postoje tehnički kapaciteti za propisan tretman većeg dela opasnog otpada, a da se lista operatera sa dozvolom nalazi se na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine.

Vrbaski ekolozi kažu da su OMV pumpe spremne da plate zbrinjavanje malih baterija, koje bi se u inostranstvu skladištile 25 evra po kilogramu, ali se čeka tumačenje Zakona. Oni takođe navode da je farmaceutski otpad jedan od najvećih ekoloških prolema u zemlji, posebno zbog toga što državne apoteke, kako se navodi, neće više da primaju medicinski otpad, a privatne apoteke žele jednak status u tom poslu kako bi one preuzele njegovo prikupljanje.

Celo saopštenje Ekološkog pokreta Vrbasa pročitajte – OVDE.

Naše Mesto