Navršava se dve godine od smrti „Hajdukove“ legende Milana Sredanovića

279

KULA - Prošle su dve godine otkad nas je napustio Milan Sredanović. FK "Hajduk" mu se još jednom zahvaljuje za sve što je učinio za ovaj klub, a ime Milana Sredanovića će biti upisano u najsvetlije stranice kulskog sporta i fudbala.

Milan Sredanović / Foto: Milić Vulović

Pored bogate igračke karijere Sredanović je bio uspešan direktor fudbalske škole „Hajduka“ gde je pod njegovim rukovodstvom škola postala prepoznatljiva u regionu. Kao neko ko je bio srce „Hajduka“ ulagao je velike napore da klub funkcioniše i radi. Sredanović je bio direktor stadiona u izgradnji i zahvaljujući njemu Kula je dobila reprezentativan stadion na kojem je „Hajduk“ više od dve decenije igrao u prvoj ligi i dočekivao najpoznatije klubove.

Za sve uspehe na sportskom polju Sredanović je najviše bio zahvalan fudbalskom čarobnjaku Mići Vlaškom koji ga je uveo u tajne sportskog života, ponašanja i trasirao mu put kroz život. Sredanović je u 17. godini postao prvotimac FK „Hajduk“ Kula i svrstavao se u najtalentovanije golmane koje je „Hajduk“ imao, a mogao je da dostigne i reprezentativne okvire da ga nije omeo mladalački temperament. Kao velikog talenta, Vujadin Boškov ga je pozvao da nastupa za FK Vojvodina – šampionsku ekipu Jugoslavije.

Milan Sredanović je rođen 28. maja 1948. godine, a u svojoj fudbalskoj karijeri branio je boje „Hajduka“, „Radničkog“ iz Sombora, „Vojvodine“ iz Novog Sada, „Bokelja“ iz Kotora, a u Nemačkoj je završio čuvenu Šenekovu trenersku školu. Nakon povratku u Kulu radio je kao trener i kao komesar za bezbednost u nekadašnjem superligašu „Hajduku“. Bio je pomoćni trener FK „Hajduk“ u periodu kada je ovaj klub ušao u Prvu ligu.

U sezoni 1967/68 branio je boje „Radničkog“ iz Sombora kada je sa Utvićem, Đorđevićem, Zarićem, Budanovićem, Ćirićem, Dutinom, Prosinečkim, Devčićem, Margitom i Mićom Vlaškim igrao u Drugoj saveznoj ligi.

Već 68/69 je zaigrao u ekipi pored Pantelića, Aleksića, Zemka, Brzića, Nikolića, Dakića, Trivića, Savića, Radosava, Pirmajera i drugih.

U sezoni 69/70 godine vratio se u „Hajduk“ da bi mu pomogao u kvalifikacijama za ulazak u Drugu ligu. Imao je bogato fudbalsko iskustvo, a pored domačih timova igrao je i u Nemačkoj. Igrao je za „Ajntraht“ i „Čio“, a trenirao je „Epfenbah“ i „Hajduk“.

Milan je posedovao nesvakidašnju hrabrost, a istovremeno je bio čestit i pošten čovek, veliki drugar i prijatelj, neko ko je veći deo svog života posvetio deci i učio ih prvim fudbalskim koracima, a kao direktor omladinsko-pionirske škole formirao tim trenera kojima je prenesio dragoceno znanje i iskustvo koje je nesumnjivo posedovao.

Gde god je Milan igrao bio je omiljen i cenjen. Plenio je svojm pojavom i umećem. Bio je to život prepun utakmica, fantastičnih odbrana, uzbuđenja, interesantnih događaja i neverovatnih obrta. Posedovao je, kako je neko primetio, neverovatan, gotovo nadljudski instikt i često branio ono što je bilo neodbranjivo.

Na komemoraciji povodom smrti Milana Sredanovića, a koja je održana 30. marta 2016. godine, u ime FK „Vojvodina“ i nekadašnjih igrača „Hajduka“ od Sredanovića se oprostio Duško Grujić. On je tada istakao da je Milan izvršio najveći uticaj na klince „Hajduka“ i mnogim generacijama otvorio ne samo fudbalske već i životne tajne. On je rekao da je Sredanović bio čovek sa vizijom i da je jedino on verovao da će novi stadion Hajduka biti izgrađen. „Za sve što je uradio, za sve što nam je dao, mi njemu nismo dali ništa. Sredanović bio jedinstvena pojava i nesebično je davao sve za klub i grad u kojem je živeo“, rekao je tada Grujić.

Opraštajući se od Milana Sredanovića, njegov prijatelj i direktor STŠ „Mihajlo Pupin“ Miroslav Milovančev je rekao da je legendarni Milan bio istinski poštovalac i ljubitelj likovne umetnosti, pozorišta i poezije. Organizovao je na desetine likovnih kolonija, pozorišnih predstava i književnih susreta. On je rekao da je Milan izvodio bravure ne samo na sportskom terenu nego i u društvu likovnih umetnika, pesnika i glumaca sa kojima se često družio. On je se od Sredanovića oprostio stihovima Stevana Raičkovića: „Jednom, tu gde nas ima, neće nas više biti, mi smo samo niti što vezuju nerođene sa mrtvima“.

Od 2017. godine stadion „Hajduka“ nosi naziv „Milan Sredanović“, a opština Kula je od 20. januara 2018. godine novi vlasnik fudbalskog stadiona.

Milić Vulović