Peticijom za očuvanje stare Evangelističke crkve u Vrbasu

412

VRBAS - Na internetu se nedavno pojavila peticija za očuvanje Evangelističke crkve u Vrbasu, koja se nalazi u izuzetno lošem stanju.

Crkveni tornjevi u Vrbasu / Foto: Wikimedia Commons

Kako se navodi u tekstu peticije, crkve podunavskih Švaba, iako danas gotovo bez vernika, predstavljaju simbol Vrbasa. Pored toga što je vredan spomenik koji danas propada, Evangelistička crkva je takođe i opasna po život prolaznika jer se kruni, a više puta je bila opasana građevinskom trakom da se građanima skrene pažnja na opasnost.

Pored onlajn peticije, pokrenuta je ona klasična, gde će se ljudi ručno upisivati. Potpisnici peticije zahtevaju od predsednika opštine Vrbas da sa svojim saradnicima hitno utvrdi nadležnost za rešavanje problema crkve i izvesti javnost na koji način i u kom roku će problem biti rešen.

„Smatramo da stanje u kojem se nalazi verski objekat na teritoriji užeg centra grada ozbiljno preti da ugrozi bezbednost prolaznika. Lokalna samouprava mora da se aktivno uključi u problem i reši ga na takav način da obezbedi bezbedno, slobodno i nesmetano kretanje građana“, stoji u tekstu peticije.

„Cilj je da prikupimo 1.000 potpisa i primoramo lokalnu samoupravu da se aktivno uključi u rešavanje problema, pre nego što neko nevin ne strada od urušavanja ovog oronulog verskog objekta“, napisao je Slobodan Bjekić koji je peticiju i pokrenuo.

Onlajn peticiju možete da potpišete – OVDE, a za ručno potpisivanje obratite se Slobodanu Bjekiću putem Fejsbuka – OVDE.

Naše Mesto