Male boginje u Vrbasu registrovane pre mesec dana, broj obolelih se ne povećava

213

VRBAS / SRBIJA - Od početka oktobra 2017. godine, zaključno sa 29.3.2018. godine na teritoriji Republike Srbije, uključujući i teritoriju nadležnosti Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica, registrovana su ukupno 4.292 slučaja malih boginja, od kojih je 2.265 laboratorijski potvrđeno u Institutu Torlak.

Male boginje / Foto: Dr. Heinz F. Eichenwald

Najmlađa obolela osoba je stara 15 dana, a najstarija 71 godinu. Najveći broj obolelih je u uzrasnim grupama mlađim od pet i starijim od 30 godina. Većina obolelih osoba (95%) je nevakcinisana, nepotpuno vakcinisana ili nepoznatog vakcinalnog statusa.

Od ukupnog broja obolelih, 32% je bilo hospitalizovano ili je hospitalizacija u toku. Od težih komplikacija malih boginja registrovano je zapaljenje mozga kod dve i upala pluća kod 467 obolele osobe.

Dana 27.12.2017. godine Klinika za infektivne i tropske bolesti u Beogradu prijavila je smrtni ishod kod osobe uzrasta 30 godina iz Beograda, koja nije bila vakcinisana. Bolest je laboratorijski potvrđena, a u kliničkom toku je došlo do razvoja zapaljenja pluća. To je prvi smrtni ishod od malih boginja registrovan posle 20 godina u Srbiji.

Broj obolelih od malih boginja je u konstantnom porastu, što dokazuje činjenica da je na početku marta 2018. godine registrovano 2.896 slučajeva, a na kraju meseca 4.292.

Prvi pacijent zaražen malim boginjama u Vrbasu registrovan je 27. februara i od tada se broj zaraženih nije povećavao.

Slučajevi obolevanja od malih boginja registrovani su i u Subotici (dva), Kruševcu (četiri), Trsteniku (jedan), Čačku (dva), Bajinoj Bašti (pet), Kosjeriću (jedan), Prijepolju (jedan), Negotinu (jedan), Knjaževcu (dva), Boljevcu (jedan), Rumi (dva), Sremskoj Mitrovici (tri), Inđiji (tri), Staroj Pazovi (četiri), Pećincima (četiri), Pirotu (dvanaest), Dimitrovgradu (dva), Beloj Palanci (jedan), Babušnici (četiri), Lebanu (jedan), Medveđi (jedan), Kragujevcu (četiri), Topoli (jedan), Ljigu (dva), Mionici (dva), Osečini (jedan), Jagodini (tri), Ćupriji (dva), Paraćinu (jedan), Despotovcu (dva), Vladimircima (dva), Bogatiću (dva), Zrenjaninu (dva), Kovinu (jedan), Pančevu (tri) i Bosilegradu (jedan).

Porodične epidemije malih boginja prijavljene su u Rumi (tri obolela), Inđiji (osam obolelih), Čajetini (dva obolela), Kosjeriću (dva obolela), Kruševcu (tri obolela) i Despotovcu (četiri obolela).

Šta su zapravo „male boginje“?

Morbili (lat. morbilli — „mala bolest“), male boginje, ospice, je virusno, veoma zarazno oboljenje iz grupe osipnih groznica, koje uglavnom pogađa decu. Bolest se klinički manifestuje opštom slabošću, malaksalošću, groznicom, zapaljenskim promenama na vežnjači, sluzokoži disajnih organa i pojavom ospe koja se postepeno širi po koži od lica i vrata, prema trupu i udovima. Inkubacija kod morbila je ustaljena i iznosi 10-11 dana i bez ikakvih je simptoma, a u poslednjoj trećini inkubacionog perioda bolesnik je infektivan. Klinička slika bolesti protiče kroz tri stadijuma a u nekim slučajevima može se okončati i komplikacijama kao što su zapaljenje pluća i mozga.

Dijagnoza morbila se postavlja na osnovu kliničke slike i otkrivanjem antitela u krvi. Specifična terapija morbila ne postoji. Njena pojava i komplikacije mogu se sprečiti, vakcinacijom dece od dvanaestog meseca starosti, zahvaljujući kojoj je veliki broj slučajeva u prošlosti značajno smanjen. U većini zemalja bolest podleže obaveznom prijavljivanju.

N. Janjanin