Novi Zakon o bezbednosti saobraćaja: Za pojas kazna 10.000, za preticanje pravo u zatvor

412

SRBIJA - U sredu, 3. aprila stupa na snagu novi Zakon o bezbednosti saobraćaja kojim će sankcije za najteže prekršaje biti povećane.

Ilustracija / Foto: pixabay.com

Načelnik Uprave saobraćajne policije Nebojša Arsov rekao je da će nove kazne za vozače koji ne vezuju pojas iznositi 10.000 dinara, a najlakši način da izbegnete plaćanje kazne jeste da odvojite nekoliko sekundi i vežete sigurnosni pojas čim sednete u automobil.

Arsov navodi da, prema statistici, čak 60 odsto poginulih vozača i putnika nije koristilo sigurnosni pojas. On je istakao da će se kontrolisati i vezivanje pojaseva na zadnjem sedištu, kako bi se izbegle najteže posledice.

Nove izmene Zakona takođe predviđaju maksimalnu dozvoljenu količinu alkohola od 0,2 promila. Arsov kaže da su, statistički, za osam odsto svih nezgoda krivi pijani vozači i da u 14 odsto nezgoda sa poginulim licima učestvuju lica u alkoholisanom stanju. On dodaje da nam ovo jasno govori da alkohol i vožnja ne idu zajedno i da će saobraćajna policija stvoriti uslove da svaki vozač bude alkotestiran prilikom kontrole.

Za nasilničku vožnju, koja podrazumeva vožnju sa više od dva promila alkohola u krvi, preticanje kolone preko pune linije i dva ili više prolazaka kroz crveno za manje od 10 minuta vozači odsad neće plaćati kaznu, nego će im biti izrečena kazna zatvora od 30 do 60 dana.

Nebojša Arsov naglasio je da je cilj ovoga da vozači shvate da nasilnička vožnja mora da bude sankcionisana na najstroži način i da ne može sve da se plati.

Naše Mesto