Tehnički pregled vozila kroz objektiv video kamere – šta sve čeka vozače?

607

KULA / SRBIJA - Novina koja će u Srbiji pogoditi vozače, ali i firme za tehnički pregled, jeste video nadzor. Na ovaj korak se država odlučila zbog sve većeg broja tehničkih pregleda "na papiru", pa su rešili da stanu na put nesavesnim vlasnicima firmi koji obavljaju tehnički pregled, a da vozilo i ne vide.

Ilustracija / Foto: pixabay.com

Naglašava se da neće više biti moguće registrovati auto bez odlaska na tehnički pregled. Kamera će snimiti automobil koji je dovezen na tehnički, vozača koji je dovezao vozilo (koji mora biti vlasnik tog vozila), ali i majstora koji vrši tehnički pregled, kao i sve nedostatke na vozilu. Neće biti mogućnosti da se neki automobil „provuče“ i da prođe tehnički pregled, a da se eventualni nedostaci otklone kasnije. Sa ovom metodom se ujedno „staje na put“ neispravnim automobilima, koji ne bi trebalo da se voze po našim saobraćajnicama i ugrožavaju druge učesnike u saobraćaju.

Potrebno vreme za tehnički pregled putničkog vozila, pod ovim novim uslovima, je nešto više od pola sata, a za teretno vozilo biće potrebno skoro sat vremena.

U cilju da dobijemo potpunu informaciju sa lica mesta, posetili smo Agenciju „Auto test 025“ iz Kule gde su nam rekli sledeće:

„Zakon koji se odnosi na tehnički pregled vozila i odredbe Pravilnika o tehničkom pregledu vozila primenjivaće se do donošenja podzakonskih akata, odnosno, u konkretnom slučaju do početka primene podzakonskog akta o tehničkom pregledu vozila donetom na osnovu novog zakona. Novi zakon jeste izašao, ali mi sada ništa ne primenjujemo dok ne stupi na snagu Pravilnik o tehničkom pregledu vozila koji će izaći u narednih 12 meseci. Takođe je stigao i odgovor iz NATEP-a (Nacionalna asocijacija tehničkih pregleda) u kome stoji da će primena predloženih izmena početi kada izađe novi Pravilnik o tehničkom pregledu, a to se može desiti za sedam dana ili sedam meseci, uglavnom rok postoji. 

U Pravilniku će biti rečeno koje ćemo obaveze dobiti za godinu dana, za dve godine, za tri godine, a šta će početi odmah da se primenjuje. Po izlasku novog Pravilnika u roku od 60 dana će početi obavezno fotografisanje svih vozila na liniji tehničkog pregleda i to će tako ići dok ne odrede krajnji rok do kada se mora uvesti video nadzor koji će biti povezan sa MUP-om i njihovom centralom“.

Ilija Bubonja iz Agencije „Auto test 025“ Kula / Foto: N. Janjanin

Naše Mesto: Da li smatrate da je video nadzor preko potreban?

Auto test 025: Za firme koje tehničke preglede obavljaju pošteno, video nadzor neće poremetiti poslovanje, jer nema šta da se sakrije. Uvođenjem video nadzora, zaustaviće se tehnički pregled „na papiru“ koji već dugi niz godina ugrožava sve nas koji posao obavljamo po propisima. Nama video nadztor ne smeta, ali svima mora biti jasno da je to dodatna investicja i dodatni trošak.

 

Naše Mesto: Hoće li zbog toga poskupeti tehnički pregled?

Auto test 025: Nažalost, tehnički pregled će sigurno poskupeti, država će odrediti minimalnu i maksimalnu cenu, a mi ćemo se tome prilagođavati.

 

Naše Mesto: U kom periodu se najviše radi tehnički pregled, da li postoji pravilo?

Auto test 025: Postoji pravilo, januar i februar su generalno meseci u kojima se obavi najmanji broj tehničkih pregleda, ali već od marta, pa sve do decembra je solidna situacija i nema velikih promena u broju pregledanih vozila.

J. Beljkaš, N. Janjanin