DS Kula: Poslednje dve godine predstavljaju kontinuitet katastrofalne vlasti SNS-a od 2012. godine

178

KULA - Povodom isteka dve godine od održavanja lokalnih izbora u opštini Kula, Opštinskom odboru DS Kula postavili smo pitanje kako oni vide rad lokalne samouprave u tom periodu. Odgovorili su saopštenjem, koje mi prenosimo u celosti.

Foto: Pavle Borovac & Lazar Bošković, www.serbianlogo.com

POSLEDNJE DVE GODINE PREDSTAVLJAJU KONTINUITET KATASTROFALNE VLASTI SRPSKE NAPREDNE STRANKE OD 2012. GODINE

Istinita i tačna procena stanja u našoj lokalnoj samoupravi ne može se bazirati na promatranju samo dve zadnje godine jer su te dve godine samo kontinitet loše vlasti i rukovođenja Opštinom od strane glavnog stožera Srpske napredne stranke od oktobra 2012. godine kada je kupovinom (što stranaka, što pojedinaca) uspela da obezbedi većinu.

Sve od tada do danas to je vlast koja vlada po metodologiji koju je SNS instalirao i na nacionalnom nivou.

Osvajanje vlasti: kako tada tako i sada se realizuje po sistemu: „što ne možeš politikom i programom ti prinudi, uceni, ustraši, što ne možeš ni tako ti kupi“. Aleksandar Vučić je kandidat za sve funkcije na svim izborima od mesne zajednice, preko predsednika svih opština i gradova, pokrajina do nacionalnog nivoa – republike. Mora se priznati da je SNS u tome veoma „uspešan“. Na krilima ucena, prinude, uterivanja straha, kupovine glasova i Aleksandra Vučića kandidata svega i svačega-uspevaju.

Vršenje vlasti:

 • Nepotizam u politici zapošljavanja u javnom sektoru na lokalu po rođačkim, kumovskim, komšijskim, stranačkim i preletačkim kriterijumima od oktobra 2012. godine do danas doveli su do perfekcije. Mora se priznati da je u tome ova vlast veoma „uspešna“. Doduše većinu su po rođačkim i kumovskim linijama čelnika Opštine već uposlili i u zadnje vreme prioriteti su im stranački podobni podanici i preletači. Izgleda da su reči Perice Videkanjića izgovorene na zboru građana u Liparu s kraja 2012. ili početkom 2013. godine, doživele svoju realizaciju u punom „sjaju“. Tada se obratio građanima Lipara, po sećanju nekih od prisutnih, rečima: „dosta su ovi radili sada će malo da se zapošljavaju i rade naši iz SNS-a“.
 • Investicije u infrastrukturu: i ovde se mora priznati da su uspešno realizovali neke od projekta koje je rukovodstvo Opštine na čelu sa DS-om započelo u planskom, projektnom i izvođačkom smislu pre 2012. godine, poput potisnog kanalizacionog kolektora Crvenka – Kula i Kula – Vrbas, završetak kanalizacione mreže u Kuli i Crvenki i industrijske zone prema Vrbasu. DS im je zahvalan što su to prepoznali kao bitno. Sopstvene projekte nemaju ako se ne računaju obećanja „ludom radovanja“, npr. poljski put Sivac-Kruščić gde je isti poodavno trebao da bude lokalni asfaltni put. Sreća što ga nisu započeli jer on u svakom slučaju nije prioritet. Dobro ga je imati ali u svakom slučaju važnije stvari su rešavanje značajno povećane koncentracije arsena u vodi za piće od dozvoljene u Ruskom Krsturu i Kruščiću što ga čini kancerogenim okidačem za stanovništo ovih mesta, ili recimo rešavanje kanalizacione mreže u Ruskom Krsturu, Sivcu, Kruščiću i Liparu.

Dokaz nesposobnosti sadašnje vlasti je i renoviranje Kramerove ulice u Kuli koju su, po tragikomičnoj prvoj rekonstrukciji, svečano otvorili predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i predsednik Opštine Perica Videkanjić. Za samo godinu i po dana „Kulska Skadarlija & Kulska Knez Mihajlova“, kako su je veselo nazivali čelnici Opštine, postala je zidanje Skadra u Kramerovoj. Da li će i koja od „žena“ biti žrtva i „popločana“ uz Romea i Juliju (naziv behatona koji je ugrađen), kako bi takozvana kulska Skadarlija & kulska Knez Mihajlova preživela još se ne zna, ali je potpuno izvesno da su kao žrtve već „prineti“: više od 60 miliona dinara koliko su izdvojili građani Kule pretežno iz sredstava samodoprinosa za prvu rekonstrukciju i ugrađene behatonske ploče. Koliko će građane koštati druga, treća, četvrta i ostale rekonstrukcije kulskog Skadra na Bojani? Gde je završila kaldrma iz Kramerove i da li će ulica menjati ime u – Ulica Perice & Packa ? I na ovom behatonskom primeru se jasno vide bahatost, nesposobnost, neznanje i osnovane sumnje o korumpiranosti vlastodržaca u kulskoj Opštini.

 • Privredni razvoj: osim jedne, dve investicije u radnoj zoni u Kuli, zarad čega je i započeta njena gradnja pre 2012. godine, šta se desilo? Ništa. Nekoliko hiljada radnih mesta obećanih pred poslednje lokalne izbore ostalo je mrtvo slovo na papiru. Kao paradigmu laži navodimo obećanje da će kineski investitor aktivirati Fabriku armatura „Istra“ u Kuli i to sa sve livnicom (?), što je i promovisano na sva „zvona“posle potpisivanja protokola srpskog Ministra kulture i kineskih zvaničnika. Nema više ni reči o tome a od kineskih investitora ni traga. Obećanje je završilo svoj životni vek odmah po okončanju izbora. Može biti da je pogrešno protumačeno obećanje i da se radi o pozorišnoj predstavi pošto je protokol potpisao Ministar za kulturu. Ali ni od predstave ništa.

Naravno, ovde nismo naveli privredni rast firmi koje su rodbinski bliske sa predsednikom opštine Pericom Videkanjićem, i kao nisu njegove već ženine, bratove …

 • Opštinska poreska politika: svi porezi koje plaćaju građani naše Opštine i čine izvorne prihode lokalne samouprave dramatično su povećani u mandatu ove, SNS vlasti. Budžet se puni „sisajući“ do poslednjeg dinara pare od građana a onda se troši na način da su građani od kojih je „isisan“ oslobođeni posla da se o njemu pitaju. To je ta briga o osiromašenim građanima!?
 • Kultura, sport, informisanje i njima bliske delatnosti su bar po rečima ljudi koji se njima bave na zadnjem mestu interesovanja lokalnih moćnika. Nema kažu tu para, a gde nema para nema ni interesovanja onih koji o tome treba da vode brigu u Opštini. Naravno, izuzev što su svojim fantomskim udruženjima građana i nevladinim organizacijama, koje se osnivali pred svake izbore dodeljivali novčana sredstva u pozamašnim sumama kako bi se, a šta drugo, nego obezbedila sredstva za ono „kupi glas“ ako ništa drugo ne pomaže. Ono malo novca i što se podeli po navodno projektnom finansiranju, se „ugovara“ u kabinetu predsednika Opštine u četiri oko. Formiranje podaničkih i bezličnih komisija koje kao daju neke predloge je samo maska za skrivanje da se podela vrši zapravo po stranačkoj lojalnosti SNS-u.
 • Obesmišljavanje Mesnih zajednica i njihovo svođenje na niži nivo od neformalnih udruženja građana je planski projekat SNS vlasti i potvrda da oni ne žele direktno ućešće građana u demokratskom procesu donošenja odluka koje su od životne važnosti za građane koji žive u tim mesnim zajednicama. SNS mesne zajednice, odnosno njihovi saveti, ne predstavljaju više svoje sugrađane koji su ih birali, već isturena odeljenja SNS-a i kabineta predsednika Opštine. Časni izuzetak je Mesna zajednica Lipar i njihov Savet i zato i jeste izložen nenormalnim pritiscima, pretnjama i ucenama od strane kabadahija iz Lenjinove ulice 11 u Kuli. Ostale su dosegle nivo poslušnih „klimoglavaca“.
 • Dogradnja objekta za specijalističke službe Doma zdravlja Kula je svakako potreba građana Opštine i nema tu zamerki. Ostaje međutim pitanje kako to da dosadašnjii objekat specijalističkih službi na „brdu“ koji je u poslednjih desetak godina počeo da tone, puca i propada, prvo proglašen da nije pogodan ni za kakvu sanaciju i da je za rušenje a onomad Opštinsko veće traži saglasnost, odobrenje ili slično, od nadležnih u Pokrajinskoj vladi da se isti objekat ustupi Opštini kako bi se stabilizovao, sanirao i prenamenio. Ne može to tako „sinovci“ ili je za rušenje ili za sanaciju. Ako je za rušenje rušite ga, ako je za sanaciju pitanje je zašto ga niste sanirali za namenu koju je imao i do sada kada po svojim prostornim kapacitetima mnogo više odgovara specijalističkim službama nego dograđeni objekat. Možda je to i odličan potez ali saopštite ga i objasnite građanima Opštine bar toliko su zaslužili!
 • Zloupotrebe službenog položaja i sukob interesa čelnika opštine, pre svih Perice Videkanjića, ali i mnogo drugih iz sekte „brže – jače – bolje“ su jedina stvar koja ima takav rast u Opštini da procentualno premašuje čak i procente „rasta“ Srbije u svim sferama, koje nam preko jaD(v)nog servisa RTS-a i još bar dve javne „kuće“ koje koriste nacionalnu frekfenciju – TV PINK i HEPI svakodnevno saopštava njihov partijski šef Aleksandar Vučić.
 • U oktobru 2014. godine OO DS je podnosio pretstavke Agenciji za borbu protiv korupcije da se tadašnji šef odborničke grupe SNS-a i predsednik OO SNS nalazi u sukobu interesa zbog toga što njegova firma u kojoj je sto posto bila vlasnik njegova supruga „Molimentum“ dobija poslove preko, skoro upokojenog, Zavoda za izgradnju opštine Kula gde je direktor u tom momentu bio istaknuti član SNS-aDejan Femić, po sprovedenim javnim nabavkama usluga najblaže rečeno sumnjivog epiloga i uticaja koji je mogao imati Perica Videkanjić. Slučaj se „kvasio“ u tužilaštvu u Somboru i – NIŠTA.
 • Prethodnik Perice Videkanjića na mestu predsednika opštine Dragan Trifunović, takođe iz SNS-a, po izboru za predsednika Opštine je „zaboravio“ da Agenciji za borbu protiv korupcije prijavi da i on i njegova supruga na svojim imenima imaju po jednu registrovanu firmu u APR-u što je zakonska obaveza;
 • Slasti podele državnog poljoprivrednog zemljišta na unapred dogovorenim „konsultacijama“ kod šefa iz senke nisu mimoilazile ni Pericu Videkanjića, pa tako njegova supruga zakupljuje više stotina hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, i to baš kada je Videkanjić predsednik Opštine i najodgovorni za zakonitost postupka raspodele.
 • U decembru 2016. godine dve namenski otvorene firme dobijaju poslove ravnanja terena kod ciglane u Kuli (vlasnik ciglane eto „slučajno“ je, u bliskoj vezi sa Pericom Videkanjićem), i na postavljanju ploča/betoniranju na pijaci u Sivcu. Firme se gase u januaru 2017. godine. Predmet je u tužilaštu i sudu, ali imajući u vidu visok nivo nezavisnosti našeg pravosuđa od zakona i njihove primene, realno je očekivati da se desi – NIŠTA!
 • Agencija za borbu protiv korupcije pokreće postupak protiv Perice Videkanjića zbog sukoba interesa i donosi akt kojim traži od odbornika Skupštine opštine Kula da ga razreše funkcije predsednika Opštine. Odbornici skupštinske većine po pročitanim literarnim sastavima (više su ličili na nekrologe za života) odbijaju preporuku državne nezavisne institucije i na nezakonit način javnim glasanjem, Pericu Videkanjića ostavljaju na mesto predsednika Opštine.
 • Najaktuelnije je misteriozno suvlasništvo Perice Videkanjića, Dragane Potpare, pokrajinske poslanice (SNS) i načelnice odeljenja za društvene delatnosti u opštinskoj upravi u Kuli i bratanca Perice Videkanjića, Stefana Videkanjića, u Poljoprivrednom preduzeću „Graničar“ Gakovo a javnosti predočenih nepobitnih materijalnih i dokumentovanih dokaza od strane Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra „VOICE“. Zašto Rebublički geodetski zavod nije dostavio informacije na koji način se menjala svojinska strukturai po kojim pravnim poslovima su gore navedena lica postali suvlasnici u ovom nekada uzornom poljoprivrednom preduzeću – ostaje tajna, ali rađa i sumnju da se nešto krupno „iza brda valja“. Ne optužujemo samo navodimo da je u jednom od objekata navedenog poljoprivrednog preduzeća pre nešto više od dva meseca pronađena labaratorija za proizvodnju droge i da su dva lica, po svoj prilici čuvara, uhapšena jer su se zadesila u objektu u momentu „briljantne“ akcije specijalnih jedinica MUP-a. Protiv jednog se vodi postupak. Od tada gromoglasno ćute i MUP i nadležno tužilaštvo. Svi pokušaji da se dobije odgovor od tih organa – ko stvarno stoji iza labaratorije za proizvodnju droge, jer sigurno to nisu uhapšeni čuvari, ostali su bez uspeha.

Zaključak u najkraćem: Opština Kula od 2012. godine pa sve do danas ima kontinuirano rast nameta na teret osiromašenih građana, hiperinflaciju manipulacije i lažnih obećanja, enorman rast i razvoj firmi bliskih SNS-u i posebno Perici Videkanjiću, gde preduzeća sa njim povezana doživljavaju enormno bogaćenje, sve više mladih naše Opštine koji odlaze iz zemlje.

Navedeno je samo nekoliko primera koji predstavljaju paradigmu lokalne vlasti i njeno upravljanje Opštinom. Ona jeste i ostaće zabeležena kao najgora i najkorumpiranija vlast u istoriji Opštine. – KRAJ SAOPŠTENJA