Karolj Valka: U poslednje dve godine je urađeno dosta stvari

71

KULA - Za "Naše Mesto" govorio je Karolj Valka, predsednik Opštinskog odbora Saveza vojvođanskih Mađara, koji nam je rekao kakvo je njegovo mišljenje o radu lokalne vlasti u poslednje dve godine, otkako su održani lokalni izbori u našoj opštini.

Logo: SVM - Savez vojvođanskih Mađara

Naše Mesto: Prošle su dve godine od održavanja lokalnih izbora u opštini Kula. Možete li prokomentarisati rad lokalne samouprave u periodu od kada je konstituisana skupština u novom sazivu?

Valka: Savez vojvođanskih Mađara je stranka koja je u koaliciji sa Srpskom naprednom strankom. Stav naše partije je bio da sarađujemo sa vladajućom većinom, odnosno najvećom strankom trenutno u Srbiji jer želimo da ostvarimo sve naše ciljeve prema Vladi i srpskom društvu. Mi nismo stranka koja bi išla od krajnosti do krajnosti, jer smatramo da u okvirima našeg prava u Srbiji postoji veliki broj pozitivnih zakona, ali se takođe dešava i to da se kao društvo u celini nažalost ne pridržavamo određenih zakona u onoj meri kako bi to trebalo. Što se tiče odnosa sa Srpskom naprednom strankom, mogu reći da su dobri. Mora da ima nekih nesuglasica ali smatram da je saradnja za ove nepune dve godine bila korektna i sa jedne i sa druge strane. Naši odbornici su uvek na sednicama odbora i Skupštine u dogovoru sa našim koalicionim partnerima, koji imaju ono što je važno za nas i naše glasače.

Mislim da je za ove dve godine urađeno dosta stvari. Obnovljena je sportska hala u Osnovnoj školi „Petefi brigada“, završava se Dom zdravlja, u toku je popravka ulice Josipa Kramera. I pored naše dobre volje, imamo problema sa tom ulicom i nadam se da će se to rešiti u toku maja, da će se odraditi kvalitetno, za dobrobit svih nas. Ja sam bio jako ponosan kada je ta ulica otvorena, ali nažalost došlo je do problema, a ja nisam građevinac da o tome odlučujem, niti želim, smatram da o tome treba da odlučuju stručnjaci. Biće nam drago ako ulica bude mogla da se rekonstruiše onako kako smo zamislili. Izvinjavam se u ime vlasti sugrađanima koji imaju probleme, ali tako je ispalo.

Nadam se da će se do kraja godine otvoriti radna mesta koja smo obećali našim sugrađanima i nadam se da ćemo krenuti ka boljem. U međuvremenu će se završiti i kanalizacija u Crvenki i Kuli i već je počeo sa radom prečistač u Vrbasu. Nadam se da ćemo na taj način poboljšati životnu sredinu naših sugrađana, naš kanal će biti čistiji, rešićemo problem smrdljivog Begejca. Jeste da će ljudi biti primorani da se prikopčaju na kanalizaciju, ali mislim da, ako želimo zdravu sredinu, moramo i mi kao građani i kao pojedinci da ulažemo nešto u to, a ne samo da očekujemo od drugih.