(FOTO) Gerontološki centar Vrbas proslavio najveći hrišćanski praznik

343

VRBAS - Korisnici Gerontološkog centra u Vrbasu proslavili su najveći hrišćanski praznik Vaskrs uz aktivno i kreativno učešće korisnika i posetu gostiju.

Vaskrs u Gerontološkom centru Vrbas / Foto: Vujović Maja, Simić Mihailo

Izložba „Najlepše uskršnje jaje“ u Domu za stare i penzionere u Molu organizuje se svake godine i u njoj učestvuju korisnici smeštaja iz više od 20 ustanova u Srbiji. Kreativni i rukom vešti korisnici Gerontološkog centra Vrbas i ove godine su ponosno predstavljali ustanovu umetničkim ručno rađenim uskršnjim dekoracijama. Posetioci su bili oduševljeni ogromnim sat-jajetom izrađenim od stiropora i ukrašenim papirnim cvetovima, kao i slikama izrađenim tehnikom vezenja na papiru.

Vez na papiru / Foto: Vujović Maja, Simić Mihailo

Na Veliki petak grupa vrednih korisnica provela je sate ukrašavajući uskršnja jaja sa lišćem i cvećem ubranim u dvorištu ustanove. Jaja su zatim obojena na tradicionalan način kuvanjem u lukovini.

Na Veliku subotu ustanovu su posetili članovi podmlatka Socijalističke partije Srbije. Ova poseta je sada već tradicionalna pa su gosti na poklon doneli sokove, voće, kolače i kiflice i proveli su neko vreme u srdačnom razgovoru sa korisnicima. Direktorka Gerontološkog centra Vrbas Radmila Musić se zahvalila dragim posetiocima koji svake godine na ovaj način pokazuju pažnju korisnicima na smeštaju. Kasnije u toku dana, nekoliko humanih pojedinaca je obradovalo korisnike sa domaćim kolačima među kojima i proizvođač krempita „Krempito“ Sukara Zoran.

Diploma za jaje-sat / Foto: Vujović Maja, Simić Mihailo

Drugog dana Uskrsa u ponedeljak 9. aprila korisnike Gerontološkog centra Vrbas posetile su volonterke i članice Crvenog krsta Vrbasa i podelile im uskršnja jaja. Inicijativi članice Marije Bigović odazvale su se ne samo volonterke Crvenog krsta na čelu sa sekretarkom Tatjanom Gluščević već i vernici Srpske pravoslavne crkve. Naime uz blagoslov sveštenika Dalibora Kupusovića i Ostoje Nemčevića iz hrama Presvete Bogorodice u Vrbasu obojeno je i osveštano preko 150 uskršnjih jaja. Marija Bigović i njena porodica su pripremili veliku kutiju domaćih kolača i sokove, dok je donator Trivit obezbedio štrudle i integralni keks.

Veliki petak / Foto: Vujović Maja, Simić Mihailo

Marija Bigović je čest gost Gerontološkog centra Vrbas s obzirom na to da je kao pesnikinja i član hora unela duh lepote stvaralaštva u mnogobrojne kulturne događaje u ustanovi. Ona je kao najstarija volonterka Crvenog krsta imala želju da poseti stare i odrasle na smeštaju u ustanovi čime bi svima ulepšala praznik. Korisnici Gerontološkog centra Vrbas su poklonili Mariji i volonterkama Crvenog krsta Vrbasa slike koje su na uskršnje teme izradili korisnici Gligorijević Katalin i Šuvakov Stevan. Novi i stari prijatelji su se teško rastali nakon desetak otpevanih pesama i obećali su uskoro novo druženje.

Korisnici centra sa gostima / Foto: Vujović Maja, Simić Mihailo
Korisnici centra sa gostima / Foto: Vujović Maja, Simić Mihailo