Nakon operacije katarakte, ponovo se rodio! Iskustvo operisanog pacijenta iz Vrbasa

1714

Anto Marić je mašinovođa u penziji iz Vrbasa. Ceo radni vek je prolazio stroge lekarske kontrole, bio je uvek zdrav i u punoj snazi. Lekare je kaže, na svu sreću, retko viđao.

Pregled za operaciju katarakte

Sredinom 2017. godine primetio je da slabije vidi na desno oko. Slika je iz dana u dan postajala sve maglovitija i mutnija. Mislio je da je to normalna posledica njegovih godina i da će rešiti problem naočarima. Međutim, ubrzo je naglo izgubio vid na desnom oku.

Život sa kataraktom

Svakodnevni poslovi su mu postajali pravi pakao.

„Kroz kuću sam hodao kao bez pola glave, često promašim stepenicu, morao sam uvek da se pridržavam za predmete sa strane… Ma, baš je teško, pakao! Nisam mogao da funkcionišem i otišao sam u bolnicu na pregled. Kažu – katarakta, mora se operisati. Upute me za Novi Sad i tamo kažu da će me staviti na listu, pitanje je kada ću doći na red.“

Na adresu očnog centra Perfect Vision Subotica (Poliklinika Kuća zdravlja) poslao je pismo u kom je zamolio da mu pomognu. U roku od nekoliko dana, Ante je došao na pregled.

„U susednoj ulici je čak šestoro komšija operisano tu i svi su prezadovoljni. Kažu: „U Subotici operiše jedna doktorka, bez injekcija i bolova, sve gotovo za 10 minuta“. Tako da nisam imao sumnje kome da se obratim za rešenje mog problema. Samo što sam poslao pismo, zove me sestra Jelena i pita kada mogu doći na pregled.“

Operacija katarakte

Pregled za operaciju katarakte

Pre operacije je izvršen veoma detaljan pregled, koji obuhvata kompletan očni pregled sa širenjem zenica i sva potrebna dijagnostička snimanja kojima se dobijaju potrebni proračuni za operaciju.

U istom danu je u Poliklinici Kuća zdravlja izvršena kompletna preoperativna priprema koja podrazumeva internistički pregled i laboratorijske analize.

Za svega nekoliko sati, Anto je bio spreman za operaciju, koja je bila zakazana kroz par dana.

Operacija katarakte

Na dan operacije, Ante je došao pomalo zabrinut i pod tremom, ali kako kaže, da je znao šta ga čeka – ne bi brinuo ni časa. Operacija je trajala svega 15 minuta, a zahvaljujući kapljičnoj anesteziji, zahvat je bio bezbolan i ugodan za pacijenta.

„Neverovatno, ali ništa nije bolelo! Čak nisam imao ni osećaj da mi se nešto radi na oku. Sve je tako nežno i profesionalno urađeno, ne znam da li je do anestezije ili do doktorice Branke. Vreme je proletelo, nisam ni znao da je kraj, mislio sam da smo tek na pola puta.“

Anto i dr Ivošević

Savršen vid bez katarakte

Na drugoj kontroli, gospodin Marić se pojavio kao potpuno drugi čovek. Nasmejan, agilan, vidno raspoložen.

Na prvom pregledu, Ante je video samo svetlost. Samo 7 dana nakon operacije, njegova vidna oštrina iznosila je 0.63, tj. imao je bolji vid na operisanom nego na drugom oku.

„Da budem iskren, nisam imao nadu da će biti dobro. Davao sam svega 5% šanse da ću videti posle operacije, bojao sam se zbog mojih godina, zbog tumora… Sada vidim bolje na operisano oko, nego na ovo moje drugo zdravo oko! Zahvaljujem se svima na klinici, svaka čast! Nemam reči, ovo je kao dar sa neba, divno je kad čovek vidi sa oba oka!“

Anto je samo jedan od nekoliko desetina hiljada pacijenata koji su progledali u Očnom centru Perfect Vision u Subotici. Njihova iskustva možete pročitati na zvaničnom sajtu ove klinike – OVDE.