U Vrbasu u nedelju zvanično završena grejna sezona

54

VRBAS - Javno komunalno preduzeće "Standard" iz Vrbasa saopštio je da je u nedelju, 15. aprila zvanično završena grejna sezona 2017/2018. godine.

Foto: JKP "Standard" Vrbas

Iz „Standarda“ kažu da je tokom 182 dana, koliko je trajala isporuka toplotne energije u sistemu daljinskog grajanja vrbaskog JKP „Standard“, obezbeđeno redovno snabdevanje korisnika, kao i redovno snabdevanje energentima – mazutom i gasom, a svi kvarovi otklanjani su u najkraćem mogućem roku.

„Maksimalnim zalaganjem zaposlenih u Sektoru za snabdevanje i ostalih zaposlenih u JKP „Standard“, korisnici usluga grejanja u pojedinim stambenim blokovima imali su isključenja od svega nekoliko časova. Na kvarove, pa i ozbiljne havarije, odreagovano je u kratkom roku, blagovremeno i efikasno, što je upravo poštedelo stanare i ustanove dužih prekida u isporukama iako je bilo izgleda da će doći i do toga“, kazao je Rajko Gajinov, poslovođa Sektora za proizvodnju, distribuciju i snabdevanje toplotnom energijom.

Iz „Standarda“ navode da je veliki izazov u radu sistema predstavljala poslednja sedmica februara u kojoj dnevne temperature nisu izlazile iz minusa, a noćne i jutarnje spuštale su se u minus i do 20. podeoka. Oni kažu da je, iako je zima uglavnom bila blaga, usled dotrajalosti instalacija do havarija dolazilo u kotlarnicama Bloka Sava Kovačević, Soliteru i Centru za fizičku kulturu i dodaju da će upravo toplovod kod CFK prvi biti saniran, zamenom 50 metara najporoznijih cevi već tokom ove sedmice.

„Pripremni radovi su gotovo završeni na potezu od kotlovnice u CFK ka stambenim zgradama u blizini ovog kompleksa. Plan je da se ukupno zameni 50 metara toplovoda starog blizu 30 godina. Radiće se na dve najkritičnije deonice, a radove će izvesti zaposleni u JKP „Standard“. Procenjena vrednost investicije je 1.200.000 dinara“, naznačila je Marija Milunović, direktor JKP „Standard“.

Početkom septembra, ranije nego prethodnih godina, počeće i remonti u svih šest kotlarnica. U sistemu daljinskog grejanja u Vrbasu nalazi se nešto manje od 1.500 domaćinstava i više desetina ustanova i lokala sa približno 80.000 kvadratnih metara. Prema važećim propisima, grejna sezona može da traje i do 1. maja, ukoliko se dnevne temperature spuštaju ispod 12 stepeni uzastopno tri dana.