Izabrano deset finalista 50. jubilarnog Festivala poezije mladih u Vrbasu

201

VRBAS / KULA - Na adresu Narodne biblioteke "Danilo Kiš" u Vrbasu pristigla su 143 pesnička rada mladih pesnika do 27 godina.

Narodna biblioteka "Danilo Kiš" Vrbas / Foto: Bane Grbić

Žiri jubilarnog 50. Festivala poezije mladih u Vrbasu izabrao je deset finalista koji će nastupiti krajem maja na najstarijoj i jednoj od najznačajnijih poetskih manifestacija u bivšoj Jugoslaviji.

Na festivalu će nastupiti: Šimon Tsubota iz Beograda, Anđela Pendić iz Beograda, Slađana Bušić iz Beograda, Aleksandar Gabona iz Novog Sada, Ksenija Golubović iz Novog Sada, Milan Veselica iz Kule, Petar Rakočević iz Podgorice, Ajtana Dreković iz Tutina, Amina Hrnčić iz Maglaja i Faruk Šahat iz Sarajeva.

Pobednik festivala biće izabran na kraju manifestacije koja se održava od 22. do 26. maja u Vrbasu, a ovogodišnji žiri čine Pero Zubac, koji je predsednik, zatim Danilo Jokanović, Ivan Lalović i Goran Labudović Šarlo.

Festival poezije mladih prvi put je održan 7. maja 1968. godine kao pesnička manifestacija „Maj ravnice i mladosti“ i na njoj je učestvovalo pedesetak mladih pesnika iz Kule, Vrbasa, Sombora, Srbobrana i Bačke Palanke. Manifestacija već naredne godine dobija takmičarski karakter i održava se pod imenom „Jugoslovenski festival poezije mladih“.

Naše Mesto