(VIDEO) Značajna ulaganja u sistem vodosnabdevanja u opštini Vrbas

86

VRBAS - U 38 od 45 opština u Vojvodini voda ne odgovara pravilniku o kvalitetu vode, a opština Vrbas se ne nalazi se na toj listi, jer je ispravna, kako tvrde ispitivanja.

Siniša Adamović i Milan Glušac / Foto: "Komunalac"

Lokalna samouprava i JKP „Komunalac“ ulažu napore da se reši problem kvaliteta vode za piće i u selima koja se nalaze na teritoriji opštine.

S tim u vezi, kontinuirano se investira u modernizaciju i odgovorno upravljanje vodosistemom. Poznato je da je opština Vrbas deo Programa vodosnabdevanja i kanalizacije u gradovima i opštinama srednje veličine koji finansira Nemačka razvojna banka (KfW).

„Zahvaljujući ovom programu obezbedili smo povoljan kredit od 4,1 milion evra za poboljšanje kompletnog vodosnabdevanja u opštini Vrbas i na taj način građanima ćemo pružiti, ne samo bolji kvalitet vode, već i bolji kvalitet života“, istakao je predsednik opštine Vrbas Milan Glušac.

Od ukupnih sredstava, naglašava Glušac, 30 odsto je bespovratno, dok će se ostatak vraćati nakon grejs perioda od pet godina. Iza kompletnog aranžmana, kako kaže predsednik, stoji Vlada Republike Srbije.

Jedan od ključnih preduslova održivosti bilo kog vodosistema u svetu je usklađivanje cena vode. Poslednje poskupljenje vode zabeleženo je početkom 2015. godine, samo za potrošače u Vrbasu, dok je cena za korisnike u selima nepromenjena od 2012. godine. Lokalna samouprava odobrila je JKP „Komunalac“ novo povećanje od 17, 4 odsto za domaćinstva i budžetske korisnike, a tri procenta za korisnike poslovnog prostora.

Kako objašnjava direktor JKP „Komunalac“ Siniša Adamović, teži se ujednačavanju tarifa za domaćinstva i privredu, jer je to zakonska obaveza i međunarodni standard. Na usklađivanje cena vode i kanalizacije utiče više faktora. Pre svega, ističe Adamović, pokrivanje planiranih prihoda, ulaganje u održavanje mreže, rehabilitacija postojeće infrastruktutre i investicija u poboljšanje kvaliteta vode.

„Ovim povećanjem cena, idemo ka poboljšanju i osavremenjavanju sistema, pre svega povezivanju opštinskih sela na pitku vodu. Pozivam sugrađane da to bude naša zajednička solidarnost, da na tom putu istrajemo i završimo ovaj projekat na zadovoljavajući način. Sve ukazuje da ćemo imati jedan zaokružen sistem za svih pet naseljenih mesta i za grad Vrbas. Završetak Programa s Nemačkom razvojnom bankom planiran je za 2022. godinu, do tada ćemo imati sistem predviđen da traje narednih 30 – 40 godina bez dodatnih ulaganja“, kazao je direktor JKP “Komunalac” Siniša Adamović.

Hiljadu litara vode će na majskim računima stajati nešto više od 66 dinara, a za taj novac se može kupiti otprilike 1,5 litra flaširane vode. Nova cena je, smatraju naši sagovornici, socijalno prihvatljiva, jer je daleko ispod međunarodnih standarda, tj, ne opterećuje prosečan mesečni dohodak porodice od tri do pet odsto što je granica pristupačnosti za ovaj tip komunalnih usluga.

Konkretne investicije obuhvaćene kreditom Nemačke razvojne banke (KfW)

Kompletna sredstva iz kredita investiraće se u razvoj vodosistema u Opštini Vrbas uključujući i sela sa ciljem ostvarenja stabilnog vodosnabdevanja zdravom pijaćom vodom na celoj teritoriji opštine. Mere koje će se sprovesti se, pre svega, baziraju na povezivanju vrbaskih sela na izvorište u Vrbasu. Od sredstava u kreditu, planirano je da se uradi povezivanje Kucure i Savinog Sela.

Konkretno, planirano je da se realizuje sledeće mere:

  • Izgradnja 4 bunara na izvorištu Vodozahvat
  • Proširenje postrojenja za pripremu vode za piće za 3 puta – sa trenutnog kapaciteta od 50 litara u sekundi na 150 litara po sekundi
  • Mere za uštedu energije za postojeće objekte
  • Kupovina vodomera
  • Izgradnja cevovoda od Vrbasa do Kucure i od Kucure do Savinog Sela – ukupno cca 14 km
  • Proširenje rezervoarskog prostora zbog povezivanja pomenutih sela: izgradnja rezervoara na Vodozahvatu, zapremine 1000m3 i rezervoara u Kucuri zapremine 1500m3
  • SKADA sistem za nove objekte
  • Izgradnja crpnih stanica: jedna na Vodozahvatu za plasiranje vode od izvorišta do rezervoara u Kucuri, i druga u okviru rezervoara u Kucuri za plasiranje vode ka selima
  • Kupovina opreme za detekciju curenja
  • Materijal za cevovod ka preostalim selima (B.D.Polje, Zmajevo i Ravno Selo), u zavisnosti od preostalog novca iz predviđenog budžeta

Što se ostalih sela tiče, želja čelnika opštine i JKP „Komunalac“ je da vodosnabdevanje bude zaokruženo za svih pet sela. Zato će se pokušati pronaći dodatna sredstva, zajedničkim snagama Opštine, Pokrajinskog sekretarijata i nadležnih institucija u Republici.