(FOTO) Održana osma akcija besplatnih pregleda, državni sekretar dr Vicko Ferenc posetio vrbasku bolnicu

63

VRBAS - Akcija besplatnih preventivnih pregleda održana je u nedelju, 22. aprila, od 08:00 do 16:00 časova u Opštoj bolnici Vrbas kao i u drugim zdravstvenim ustanovama širom zemlje.

Foto: Opšta bolnica Vrbas

Svi građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, mogli su da u više od 90 zdravstvenih ustanova obave kardiološki i oftalmološki pregled, urade tumor markere štitaste žlezde i prostate.

Vrbasku bolnicu je tom prilikom posetio državni sekretar Ministarstva zdravlja docent dr Vicko Ferenc, rekavši pri tom:

“Ovo je osmi put da se organzuju preventivni pregledi od strane Ministarstva zdravlja Republike Srbije. Svaka od akcija bila je izuzetno posećena i neki podaci pokazuju da zaista imamo uspeha, što opet ukazuje da smo ih organizovali u skladu sa aktuelnim potrebama građana. Ovaj put su tu oftalmološki pregled, kardiološki pregled sa EKG-om, merenjem pritiska i laboratorijskim analizama PSA, kao i tumor markerima hormona štitne žlezde. Kao što je očekivano, odaziv je ponovo dosta velik, ali tek ćemo tamo posle 16 sati imati definitivne podatke za celu Srbiju, razvrstano po bolnicama.

Foto: Opšta bolnica Vrbas

S obzirom na to da je osmi put, praktično u smislu organizacije više nema nikakvih problema. U najvećem broju bolnica pacijenti dobiju broj, uspostavlja se red i ne čeka se dugo na preglede ili laboratorijske usluge. Praktično ako se stvori veća gužva odjednom, ljubazno osoblje bolnice usmerava građane, te i to više i ne predstavlja problem. Mislim da smo se u potpunosti uhodali.

Pokušavamo da promenimo svest naših građana i da ukažemo da smo otvoreni. Opredelili smo se za nedelju da praktično niko nema izgovor za to što ne može da dođe na određeni pregled – da poslodavac ne dozvoljava izlazak sa posla, da ima nekih drugih obaveza skopčanih sa radnim danima, da nikako ne može da dođe do lekara i slično. Ovo je jedan od načina da pokažemo da je zdravstvo tu i da je otvorilo vrata. Nedeljom niko ne može da kaže da ne može da nađe jedan termin u toku, maltene, celog dana da dođe i obavi preventivne preglede.

Verovatno će ova akcija da se nastavi u nekoj formi. Da li po ovom istom principu, ili će biti nekih drugih pregleda, drugačije organizovanih zavisi od toga kakav je odaziv, ono što mi iskustveno primetimo, ali i ono šta ukaže statistika.Takođe, eventualno i oni pregledi gde postoje liste čekanja. To je plan za budućnost, a kako ćemo ga modifikovati zavisi prvenstveno od građana, pacijenata.

Foto: Opšta bolnica Vrbas

Nismo još razgovarali u Ministarstvu na temu kontinuiteta, ali majski preventivni pregledi će sigurno biti organizovani. Onda počinju stari godišnji odmori, jun, jul, avgust… godišnji odmori, bilo bi realno za očekivati da tu napravimo jednu pauzu, da se pripremimo pa od septembra krenemo možda na neki drugi način. Analizirajući podatke od ovih osam akcija preventivnih pregleda, tačnije biće devet do maja, sigurno ćemo napraviti neki adekvatan plan rada za jesen.

Takođe bih istakao ono što je posebno važno. Pacijenti uvek mogu da se obrate na licu mesta prilikom pregleda osoblju, ali i mendžmentu zdravstvene ustanove, da kažu svoje mišljenje ali i ukažu na potrebe. Svi direktori praktično dolaze u Ministarstvo zdravlja na zajednički sastanak i tu pravimo plan u odnosu na ono šta bolnice predlažu, šta je najsvrsishodnije. Dobro nam dođe povratna informacija, odnosno jasna reakcija pacijenata. Na taj način imamo otprilike neki uvid šta građani misle, šta bi određena zdravstvena usluga za nih značila te da vidimo da li tehnički može da se organizuje. Naravno tu ima raznoraznih želja. Često su to pregledi koje pacijenti ne mogu zakazati, dugo se čeka i slično. Naravno, neki neće moći da se organizuju nedeljom ali gledaćemo da građanima maksimlno izađemo u susret i da uvrstimo i takve preglede u buduće akcije. Najbitniji su nam pacijenti. Oni su u cetnru svih akcija i svih naših planova. Naravno, konsultovaćemo i sve bolnice da vidimo kakve su tehničke i kadrovske mogućnosti da sve usaglasimo, pokušamo zajednički da odradimo i da pritom bude vrlo efikasno.”

Foto: Opšta bolnica Vrbas

U prethodnih sedam akcija, više od 140.000 građana Srbije obavilo je preventivne preglede a od tog broja nekoliko hiljada njih upućeno je na dalju dijagnostiku. Prosečno, na svakoj od prethodnih akcija u Opštoj bolnici Vrbas pregledano je 128 građana, a na dodatne dijagnostičke preglede do sada je upućeno 68 lica.

Na osmoj akciji preventivnih pregleda u Opštoj bolnici Vrbas preglede je obavilo136 pacijenata. Ukupno je pruženo 245 zdravstvenih usluga i to 79 kardioloških pregleda, 50 oftalmoloških pregleda i 116 laboratorijskih pretraga.