Dragan Marmat – Uspešan fudbalski trener, osnivač škole fudbala u Beču, a potekao iz Kule

815

KULA - U okviru projekta "Naša Kula i naši ljudi", razgovarali smo sa Draganom Marmatom, rođenim Kuljaninom, koji već skoro trideset godina živi i radi u Austriji. Ljubav prema fudbalu odvela ga je u daleki Beč, gde je izgradio uspešnu karijeru kao fudbalski trener, a kasnije osnovao prestižnu školu fudbala, koju i danas vodi.

Dragan Marmat

Fudbalsku karijeru, Dragan je počeo u poznatom kulskom “Hajduku”, gde je do osamnaeste godine igrao za prvi tim. Situacija se naglo promenila u leto 1984. godine kada je u Kuli gostovao “Partizan” i kada je Dragan postigao gol dok je mrežu Partizana branio čuveni Rade Zalada. Iako su Kuljani tog dana izgubili rezultatom 1:4, ova utakmica je postala prekretnica u Marmatovoj karijeri.

Kako se Dragan priseća, posle utakmice na zajedničkoj večeri dobio je ponudu od tadašnjeg trenera Partizana Miloša Milutinovića da dođe u Beograd na probu. U sledećim danima, još nekoliko klubova se javilo sa ponudom da promeni dres, a najkonkretniji je bio tadašnji predsednik “Spartaka” iz Subotice, Tole Karadžić.

Ubrzo je pala odluka i Dragan je potpisao ugovor za “Spartak” iz Subotice, koji se tada takmičio u drugoj ligi. Međutim, u jesenjem delu sezone, nije uspeo da se izbori za dres prvotimca, pa je te iste zime Marmat prešao u “AIK” iz Bačke Topole, koji je takođe bio drugoligaš. U to vreme, služenje vojnog roka je bilo obavezno, pa je na kratko prekinuo karijeru i posle godinu dana se vratio u “AIK” gde je odigrao desetak utakmica u drugoj ligi. Na svom fudbalskom putu zaustavio se još u FK “Mladost” iz Apatina, da bi se na kraju vratio u kulski “Hajduk” iz kojeg je i potekao.

Kako to obično biva kad život počne da piše romane, tako je i Dragan Marmat postao glavni junak priče koja se nastavlja u inostranstvu, tačnije u Beču. Kako bismo vam što bolje približili Draganova iskustva, odlučili smo da bi najbolje bilo da priču čujete direktno od njega, pa je tako i nastao ovaj intervju.

 

NM: Kada ste napustili Kulu i zbog čega?

Marmat: Iz Kule sam otišao u maju 1991. na poziv Zokija Bošnjaka iz Kule, koji je par godina živeo u Beču i bio fudbalski sudija, da proba da mi nađe neki klub u Austriji da tamo nastavim da se bavim fudbalom.

 

NM: Da li Vam je bilo teško da se snađete u novom okruženju i čime ste se bavili na početku?

Marmat: Prvi kontakt je bio sa tadašnjim Jugoslovenskim klubom “Obrenovac”, gde sam radio kao konobar i za njih igrao u “Jugo-ligi”. Predsednik jednog petoligaša, gde sam proveo tri godine, je meni i ženi napravio radnu dozvolu, što je bio preduslov da možemo legalno da živimo i radimo u Austriji.

 

NM: Da li ste imali pomoć i podršku naših ljudi u Beču?

Marmat: Kontakte sam uglavnom uspostavljao sa ljudima iz sveta fudbala, kako našim tako i Austrijancima.

 

NM: Kako ste došli na ideju da otvorite školu fudbala i koliko je teško stvoriti funkcionalan fudbalski klub?

Marmat: Sa 32 godine, posle šest godina igranja u Austriji i problema sa vratnim pršljenovima, rešio sam da se bavim trenerskim poslom. Osam godina sam trenirao mlađe kategorije, a onda i amatere “Wiener Sportcluba”. U međuvremenu sam napravio i UEFA A-licencu. Na poziv bivšeg predsednika “Wiener Sportcluba”, a tadašnjeg predsednika drugoligaša “First Viene”, preuzeo sam amatere tog drugoligaša i imao priliku da sarađujem sa sadašnjim trenerom “Borusije Dortmund” Peterom Stegerom, kao i sa sadašnjim sportskim direktorom austrijske reprezentacije Peterom Setlom. Kao trener nemaš 100% odrešene ruke da sve svoje ideje sprovedeš u delo, pa je jedino rešenje bilo da sam osnujem fudbalski klub, kako bih imao slobodu i kontinuitet pre svega u obuci mladih igrača. Prvi korak je naravno omasovljenje omladinske škole, što smo za četiri godine uspeli i trenutno imamo oko 140 dece, uzrasta od 6 do 16 godina. U sledećih godinu-dve bi trebalo da se koncentrišemo na rad sa najtalentovanijima.

Škola fudbala “Wiener Akademik”

 

NM: Kakvo interesovanje vlada za školu fudbala i da li je otvorena za svu decu koja žele da se bave ovim sportom?

Marmat: Kao trener sam u Beču već imao određenu reputaciju jer sam posle “Rapida” i “Austrije” radio u dva najveća bečka kluba “Wiener Sportclubu” i “First Vieni”. Međutim, kao klub je tek trebalo da steknemo poverenje kod roditelja i dece, pogotovo onih koji su tek ulazili u fudbalske vode. Naravno da je moje fudbalsko iskustvo sve to olakšalo, tako da trenutno imamo sasvim zadovoljavajuće interesovanje za naš klub, kako od dece sa naših prostora, tako i svih drugih nacija. Takođe, dolazak najtalentovanije dece još više bi olakšao naš rad.

 

NM: Da li ste nekada razmišljali o tome da se vratite u Kulu i pokrenete ovde nešto slično?

Marmat: Trenutno imam dovoljno obaveza sa sadašnjim klubom i nisam još ni blizu ispunjenja ciljeva. Možda nešto slično, ali tek kada završim sadašnji projekat.

 

NM: Da li je bilo slučajeva da polaznik škole “Wiener Akademik” dobije ponudu od nekog većeg kluba?

Marmat: U klubovima najjače omladinske lige u Beču trenutno igra desetak igrača koji su prve fudbalske korake napravili u mom “Wiener Akademiku”. Moram pomenuti Iliju Petkovića koji igra u omladincima drugoligaša “FAC” i osmogodišnjeg Danila Vukovića koji je sa četiri godine počeo kod nas i trenutno igra za bečku “Austriju”.

 

NM: Kakve rezultate postiže seniorski tim i kakve su Vam ambicije za dalji rad?

Marmat: Prošlo leto smo ušli u viši rang takmičenja i trenutno zauzimamo šesto mesto, što je zadovoljavajuće. Za ulazak u višu ligu potrebne su stabilne finansije, a to bez potentnih sponzora nije moguće. Sa ovim budžetom cilj je dobra fudbalska obuka sopstvenih igrača i jedna stabilna igračka baza.

 

NM: Da li sarađujete sa nekim klubom iz opštine Kula i na koji način?

Marmat: Dobru saradnju imam sa trenerom “Crvenke” Mićom Vujakovićem, koga izuzetno cenim kao trenera i fudbalskog radnika. Prošle decenije sam 4-5 godina zaredom dolazio na Panoniju sa “Wiener Sportclubom” (generacija 95), gde smo igrali prijateljske utakmice sa “Crvenkom”, “Hajdukom”, “Vojvodinom”, “Spartakom” pa i “Partizanom”.

 

NM: Da li imate poruku za one koji se bave fudbalom u našoj opštini?

Marmat: Kolegama iz opštine Kula bih poručio da je potrebna stalna edukacija trenera, kako bi se pratili trendovi u fudbalu. Takođe je potreban kontinuitet, istrajnost i posvećenost poslu, kao i velika zaljubljenost u fudbalsku igru.

Bane Grbić

Pročitaj mi tekst:

Projekat “Naša Kula i naši ljudi” se sufinansira sredstvima iz budžeta Opštine Kula, a na osnovu Rešenja opštine Kula o raspodeli sredstava za sufinansiranje projekata iz budžeta opštine Kula u cilju ostvarivanja i unapređenja javnog interesa u oblasti javnog informisanja za 2018. godinu broj: 03-111-1/2018-8 od 30.03.2018. godine. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.