U svetu se od 23. do 29. aprila obeležava nedelja imunizacije

11

SRBIJA - U svetu se od 23. do 29. aprila po 13. put obeležava nedelja imunizacije koja je ustanovljena na inicijativu Svetske zdravstvene organizacije.

Ilustracija / Foto: pixabay.com

Cilj ove kampanje je jačanje uverenja o potrebi zaštite svakoga od bolesti koje mogu da se spreče vakcinacijom. Imunizacijom se sprečava pojava određenih zaraznih bolesti, a ako se ipak pojavi, vakcinacija sprečava pojavu komplikacija ili eventualno smrtni ishod. Imunizacija je doprinela iskorenjivanju velikih boginja i doprinosi iskorenjivanju dečje paralize.

Svake godine se u svetu registruje skoro tri miliona smrtnih ishoda nevakcinisanih osoba od bolesti koje se mogu izbeći primenom vakcine. Širenje zarazne bolesti se može sprečiti kolektivnim imunitetom, koji podrazumeva da je više od 95 odsto stanovništva vakcinisano protiv određenog obolenja. Vakcinisane osobe, osim što štite sebe, sprečavaju i prenošenje bolesti unutar zajednice.

Kvalitet vakcina se kontroliše u laboratorijama i svaka ima sertifikat za upotrebu. Dakle vakcinacija se, sa medicinske strane, smatra neophodnom i bezbednom preventivnom merom radi sprečavanja pojave i širenja određenih zaraznih bolesti.