(INTERVJU) Zorjana Kanjuga, devojka koja svet farba vedrijim bojama

338

KULA - U okviru projekta "Naša Kula i naši ljudi" razgovarali smo sa Zorjanom Kanjugom, našom Kuljankom koja je veoma uspešna u svemu što radi, a koja je prepoznatljiva po tome što bez obzira na ulogu uvek odiše vedrinom, pozitivnom energijom, ali i snagom.

Zorjana Kanjuga

Naša sagovornica je od malih nogu počela da pokazuje interesovanje prema različitim oblastima, od kojih su mnoge postale njena strast, ali i sposobnost i nešto što joj je omogućilo da upozna različite ljude i kulture.

Zorjana Kanjuga je poznata u svetu modelinga, pasionirana je bajkerka, asistent je na smeru bezbednosti i kriminalistike gde trenutno drži vežbe iz čak sedam različitih predmeta. Pored toga, ona gaji i mnoga druga interesovanja.

Oni koji su lično upoznali Zorjanu znaju da je sve gore navedeno samo deo njene lične priče, a da je ono zbog čega je ljudi najviše poštuju i cene u stvari njena ličnost, koja je uvek pozitivna, inspirativna i vedra. Taj deo njene priče smo pokušali da vam približimo ovim razgovorom.

 

NM: Sa koliko godina si počela da dizajniraš garderobu i da li si već tada formirala svoj modni stil?

Zorjana: Kada je dizajniranje garderobe u pitanju prvo sam šila barbikama. Nema šta im nisam pravila. Negde sa 12 godina sam počela i sebi da dizajniram i šijem garderobu. U tim početnim fazama ne mogu se pohvaliti da je ta garderoba po opštim merilima bila prihvatljiva, čak verujem da je bila pomalo smešna, ali bez obzira na zadirkivanje koje sam doživljavala gotovo svakodnevno, ja sam nastavila sa svojim šivenjem, jer me je to činilo srećnom. Zvali su me “maskenbal”. Čini mi se da što su me više zadirkivali to sam više šila i sve neobičnije se oblačila. Ne mogu reći da sam tada formirala svoj modni stil jer sam se tada pronalazila. Mala je verovatnoća da neko u tim godinama zaista zna šta bi nosio i kako bi izgledao. Sve je to u početku više bio jedan veliki eksperiment.

Foto: Murat Aran

NM: Pošto si već izlagala svoje kreacije, da li si možda razmišljala o tome da napraviš svoju modnu reviju?

Zorjana: Negde ne tako davne 2008. godine sam pravila svoju prvu modnu reviju u Kuli, bila je u sklopu jedne omladinske akcije koju sam tada organizovala jer sam radila u opštini na poziciji koordinatora Kancelarije za mlade. S obzirom na to da garderoba koju pravim još uvek nije pod mojim brendom i nije za prodaju, neka ozbiljnija revija je trenutno samo u planovima i ne bih želela da izgleda kao standardne revije.

 

NM: Nije baš uobičajeno da mlade devojke vole motore. Čime su te motori privukli i šta te toliko dugo drži u tome?

Zorjana: Za ove naše prostore nažalost i nije, da li je to do našeg mentaliteta ili nekih predrasuda, ne bih želela da ulazim u to. Svako ima pravo na svoj izbor. Moja najveća ljubav jesu motori tj. konkretno moj motor, moja Oxi. Da, tako se zove. Mogu slobodno reći da je ta ljubav nešto što sam imala u sebi, jer niko iz moje porodice nije u tim vodama. Zbog posla u poslednjih par godina nisam imala toliko vremena da se vozam, a dok nisam počela da radim i putujem po svetu znala sam godišnje da napravim i preko 10.000 kilometara za sezonu.

NM: Kako je došlo do toga da počneš da se baviš modelingom?

Zorjana: Jedan od mojih hobija je i fotografija. Čak i kao mala volela sam da budem sa obe strane objektiva. Prve korake u ovom poslu napravila sam kroz sasvim slučajnu saradnju sa fotografima, da bih kasnije počela da sarađujem i sa agencijama. Bilo je dosta poslova koje sam i sama nalazila. Sada bi neko rekao da to nije profesionalno, ja se ne slažem sa time jer smatram sebe dovoljno pametnom i snalažljivom, pa samim tim i sposobnom da odaberem poslove koji su zaista dobri za mene.

NM: S obzirom na to da si bila u prilici da upoznaš mnoge ljude iz sveta mode i različitih kultura, kakva iskustva nosiš iz svega toga?

Zorjana: Zahvaljujući modelingu bogatija sam za mnoga iskustva. Upoznala sam zemlje o kojima sam nekada samo sanjala. Svako putovanje u velikoj meri oplemeni čoveka. Svet modelinga je poprilično turbulentan i devojke jako lako mogu postati žrtve svojih snova i svojih želja, pa je veoma važno da uvek budu oprezne i da, koliko god je to moguće, stoje sa obe noge čvrsto na zemlji.

 

NM: Pored svih tih aktivnosti, sa visokim uspehom si završila fakultet na smeru Bezbednost i kriminalistika, a sada radiš kao asistent na istom fakultetu. Kako si se našla u toj profesiji?

Zorjana: Kada sam počela da studiram, već na prvim predavanjima i vežbama poželela sam da ja budem ta osoba sa druge strane katedre, koja širi svoje znanje drugima. Tokom srednje škole i dok sam radila kao koordinator, završila sam seminare za razne vrste edukacija i samim tim usavršila veštine javnog nastupa, ili kako ja to volim da kažem, naučila sam da osetim kako masa diše i na koji način je najbolje da podelim svoje znanje sa njima. Maksimalno sam se trudila dok sam studirala, pa su iza mene ostali dobri rezultati prosek 9.90, i slično, a s druge strane, profesori su prepoznali u meni potencijal za taj poziv. Dobila sam šansu i evo trenutno držim vežbe iz sedam predmeta. Jedva čekam da dođu dani kada imam vežbe, a po reakcijama studenata mogu primetiti da su zadovoljni, što mi je veoma važno, jer da vlada apatija na predavanju, smatram da moje predavanje ne bi imalo svrhu. Mora doći do povratnog mehanizma uvek.

NM: Priča se tu ne završava. Pored svega navedenog imaš i mnoge hobije. Možeš li nam nabrojati neke od njih?

Zorjana: Jako volim svoje vreme da ispunim raznim i uvek drugačijim stvarima, zaista se ne sećam kada mi je poslednji put bilo dosadno. Neki od hobija su yoga, biciklizam, pecanje, planinarenje, kao što sam navela motociklizam, dizajniranje garderobe, fotografija…

 

NM: Obišla si dobar deo sveta zahvaljujući svim gore navedenim aktivnostima. Odakle nosiš najlepše utiske?

Zorjana: Svaka država je lepa i posebna na svoj način, teško ih je porediti, a ona koja je meni ostala u najlepšem sećanju je Kina i nadam se da ću u budućem periodu imati priliku opet da je posetim.

 

NM: Može li se pronaći neka spona između svih tih aktivnosti kojima si se bavila godinama unazad?

Zorjana: Ovo je veoma interesantno pitanje. Da li se može reći da je spona to što sam oduvek želela da budem svoja?

NM: Da li je u današnje vreme teško biti svoj? Kako sredina tretira one koji razmišljaju i ponašaju se drugačije?

Zorjana: Nažalost, nije baš lako danas biti svoj. Svuda smo izloženi raznim pokušajima od strane drugih da nas podvedu pod neke njihove norme i neka njihova pravila ponašanja. To nam se dešava svuda, u porodici, u školama, sa partnerom… Na nama je da uvek težimo da upoznamo sebe i nikada ne igramo sporednu ulogu u svom životu. Moramo težiti tome da budemo ono što zaista jesmo, jer to je ona uloga u životu koja nam donosi najbolje.

NM: Koliko je sistem vrednosti u današnje vreme poljuljan i da li svojim primerom pokušavaš da utičeš na svoju okolinu ili društvo da se okrenu nekim važnijim i lepšim stvarima u životu?

Zorjana: Sistem vrednosti je izgubljen u potpunosti kod ogromne većine ljudi. Vodimo se nekim pogrešnim merilima. Površnost je nešto što karakteriše novo društvo, a tako će nam biti sve dok nam je estetika ispred etike. Možda će ovo malo surovo zvučati, ali ne želim da utičem ni na koga, svako mora prvenstveno da zaviri u dubinu svoje duše, da spozna sebe, i sam da odluči šta je dobro ili ne. Svi smo mi različiti, samo se velika većina boji da svoju različitost pokaže, jer lakše je ići utabanim putem, nego stvarati svoj put.

 

NM: Šta bi poručila svojim sugrađanima, pogotovo mlađima koji tek treba da izaberu svoj životni put?

Zorjana: Dragi moji Kuljani, budite svoji, nemojte se bojati da pokažete sve svoje različitosti svetu, jer svet čeka vaše različitosti, da ga ofarbate nekim vedrijim bojama.

Bratislav Grbić

Pročitaj mi tekst:

Projekat “Naša Kula i naši ljudi” se sufinansira sredstvima iz budžeta Opštine Kula, a na osnovu Rešenja opštine Kula o raspodeli sredstava za sufinansiranje projekata iz budžeta opštine Kula u cilju ostvarivanja i unapređenja javnog interesa u oblasti javnog informisanja za 2018. godinu broj: 03-111-1/2018-8 od 30.03.2018. godine. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.