Besplatni pregledi u Opštoj bolnici Vrbas u cilju ranog otkrivanja tumora kože

89

VRBAS - Povodom Nacionalne kampanje ”Euromelanoma 2018”, u kojoj i ove godine učestvuje Opšta bolnica Vrbas, vršiće se besplatni pregledi u cilju ranog otkrivanja tumora kože.

Opšta bolnica Vrbas / Foto: B. Grbić

Besplatni pregledi kože biće organizovani 21. maja u 25 gradova u Srbiji u ukupno 58 zdravstvenih ustanova, a u akciju se uključilo 140 dermatologa.

Zbog zakazanih pregleda putem Nacionalnog kol centra, doći će i do izmene rada Dermatovenerološke ambulante. Primaće se samo unapred zakazani pacijenti putem IZIS-a, a kontrolni pregledi se neće obavljati zbog kampanje.

Pregledi moraju unapred da se zakažu – svi zainteresovani mogu do 14. maja da se prijave putem interneta, popunjavanjem upitnika koji se nalazi na početnoj stranici sajta euromelanoma.org.

U periodu 14. do 18. maja pregledi će se zakazivati od 08:00 do 20:00 časova, putem besplatne telefonske linije na broj: 0800 222 888.

U okviru kampanje “Euromelanom 2018” pokrenuta je široka kampanja na evropskom nivou, kako bi se promenilo ponašanje javnosti u vezi sa zaštitom od sunca. Slogan kampanje je “Evropa ima problem sa rakom kože” u cilju podizanja svesti stanovništva o ovom problemu. U Srbiji pod sloganom “Srbija ima problem sa rakom kože” i ove godine se nastavlja rad na zabrani upotrebe solarijuma kod osoba mlađih od 18 godina, sa krajnjim ciljem Udruženja dermatovenerologa Srbije da se upotreba, prodaja i promet solarijuma  u potpunosti zabrani, što je već na snazi u Australiji i Brazilu. Takođe, medijska kampanja “Euromelanoma 2018” usmerena je na informisanje javnosti o neophodnoj adekvatnoj zaštiti od UV zračenja, kako zaštiti od sunca tako i zaštiti od veštačkih izvora ultravioletnog zračenja, pre svega u solarijumima.