(VIDEO) U Gradskom muzeju u Somboru otvorena izložba posvećena Malvini Hofman

40

SOMBOR - U Gradskom muzeju u Somboru je u četvrtak otvorena izložba posvećena Malvini Hofman, američkoj umetnici koja je dala svoj doprinos u pomoći Srbiji tokom Velikog rata.

Crteži Malvine Hofman

Autor izložbe je Vladimir Čeh, publicista i osnivač Instituta za istoriju oglašavanja u Beogradu, koji se već dve godine bavi životom ove umetnice.

Kako je Čeh rekao za RTV Sreće, Malvina Hofman je na izložbi, koju je srpska vlada organizovala u Americi za vreme Velikog rata, videla fotografiju srpskog vojnika koga prevoze na ostrvo Vido. Lik poginulog vojnika ostavio je snažan utisak na nju i ona ga je stavila na poster za pomoć Srbiji. Ovaj lik je kasnije iskoristila i za spomenik Svetog Franje, koji se nalazi ispred jedne bolnice u Americi.

Na izložbi u Somboru prvi put su javno prikazani carteži koji je umetnica nacrtala putujući po Srbiji sa ekipom Crvenog krsta tokom 1919. godine i istoriografski fakti u vezi sa njenim angažovanem za pomoć Srbiji, koji su pronađeni u Geti institutu u Los Anđelesu.

Posetioci Gradskog muzeja u Somboru imaće priliku da vide skulpturu Svetog Franje u virtuelnoj realnosti, kao i bistu urađenu uz pomoć 3D štampača.

Izložba traje do 23. maja.

Pogledajte video prilog RTV Sreće:

Naše Mesto