(FOTO) Uništene sadnice u k.o. Bački Gračac, ekolozi zahtevaju od nadležnih da reaguju

29

BAČKI GRAČAC / BAČKI BRESTOVAC - Ekolozi Bačkog Brestovca obratili su se Odeljenju za inspekcijske poslove sa zahtevom da nadležni inspektor izvrši inspekcijski pregled i ustanovi štetu zbog uništavanja (zaoravanja) tek zasađenih sanica.

Foto: Ekološki pokret Odžaka

Kako stoji u pismu brestovačkih ekologa, sadnice se nalaze u vetrozaštitnim pojasevima na parcelama 2394, 3632, 3631 i 3680 k.o. Bački Gračac.

Foto: Ekološki pokret Odžaka

“Po našoj proceni uništeno je oko 90 sadnica bele topole. Po izjavi zaposlenih u Komunalnom preduzeću „Brestkom“ iz Bačkog Brestovca, troškovi sađenja po sadnici su oko 250 dinara po sadnici, tako da je ukupna finansijska šteta oko 23.000 dinara, ali je mnogo veća šteta što će se izgubiti jedna godina u formiranju vetrozaštitnog pojasa na pomenutim parcelama. Zahtevamo da po potrebi na teren izađe i saobraćajna inspekcija jer je izvršeno oranje zemljišta koje možda pripada putnom pojasu”, poručuju brestovački ekolozi i dodaju:

“Zahtevamo da po izvršenom inspekcijskom nadzoru izdate zvanično saopštenje za javnost kao upozorenje svima koji imaju drskost da uništavaju drvorede koji se podižu budžetskim finansijskim sredstvima i čiju sadnju plaćaju svi građani naše opštine. Iz priloženih fotografija očigledno se vidi da je drvored uništen zbog sejanja kukuruza i sticanja lične koristi.”

Foto: Ekološki pokret Odžaka

Ekolozi Bačkog Brestovca osuđuju ovakav postupak i zahtevaju od inspekcijskih organa da podnesu zahtev za što rigoroznije kažnjavanja vinovnika ovog postupka.