Koncert Ljiljane Lišković i Valentine Nenašev @ Muzička škola Kula

114

KULA - U koncertnoj sali Škole za osnovno muzičko obrazovanje u Kuli će u sredu, 30. maja biti održan koncert Ljiljane Lišković - sopran i Valentine Nenašev - klavir. Koncert počinje u 19:00 časova a ulaz je slobodan.

Koncert u Muzičkoj školi u Kuli

Sreda, 30. maj od 19:00 časova

Koncert Ljiljane Lišković i Valentine Nenašev

Muzička škola Kula

Program koncerta Ljiljane Lišković (sopran) i Valentine Nenašev (klavir):

 • Franc Schubert
  Ellens dritter Gesang D839,Op.52 No.6  “Ave Maria”
 • Alfredo Catalini
  Aria iz opere La Wally “Eben,Ne andro Iontana”
 • Sergej Sergejevič Prokofiev
  Sonata za klavir No 5 Op.135
 • Petar Krstić
  solo pesma za glas i klavir “Nimfa”
 • Josip Marinković
  solo pesma za glas i klavir “Ala je lep ovaj svet”
 • Sergej Vasilievič Rahmaninov
  solo pesma za glas i klavir op.4 No 4 “Krasavica”
 • Pjotr Ilijič Čajkovskij
  solo pesma za glas i klavir op.4No 6 “Davnolj moj drug”
 • Sergej Vasilievič Rahmaninov
  Muzički moment Op.16 No3 h moll
 • Giacomo Puccini
  Aria Liu iz opere Turandot
 • Giacomo Puccini
  Aria “O ,mio babbino caro” iz opere Gianni Schicchi

Valentina Nenaševa je rođena 28. novembra 1982. godine u Taškentu (Uzbekistan). Srednje muzičko obrazovanje stekla u Centralnoj Muzičkoj Školi „Uspenski“ u Taškentu. Još kao mlada nastupala je sa orkestrom Radio Televizije Taškent svirajući koncert J.S.Bacha f-moll kao i koncert F.Chopina f-moll. Godine 1996. osvojila je treću nagradu na takmičenju mladih pijanista koje se održavalo u Alma-Ata (Kazahstan).Takođe gaji veliku ljubav prema kamernoj muzici i 1998. godine dobija stipendiju „Pro Corda Chamber Music School“ pod patronatom profesora sa Royal Music Academy gde je pohađala kurs kamerne muzike u klasama Prof. Jamesa Kirbya (klavir) i Prof. Roberta Maxa (čelo).

Godine 2000. osvaja prvu nagradu na Republičkom takmičenju. Iste godine je primljena u klasu Prof. Ivana Gajana (učenika Stanislava Nejgauza) na Akademiju muzičkih umetnosti u Bratislavi. Tokom studija nastupala je kao solista i kamerni izvođač, takođe pohađala majstorske kurseve kod Jelene Richter, Ajrapetiana (RUS) , Alekseja Sultanova (SAD) Vladimira Ovchinnikova (RUS). Godine 2004. odlazi na usavršavanje iz predmeta korepeticija na konzervatorijum N. Rimskog – Korsakova u klasu Prof. Irine Bogačeve (Petrograd).

Posle uspešnog završetka studija upisuje Magistarske studije u klasi Prof. Iris Kobal na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. U toku studija je radila kao korepetitor na duvačkoj katedri, a trenutno radi kao Docent na klavirskoj katedri iz predmeta korepeticija na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu.

Kao solista koncertirala je na muzičkim podiumima kako u inostranstvu tako i u Srbiji (2009. godine resital u Sinagogi). Snimila je za RTV Vojvodina Maurice Ravel Gaspard de la nuit 3 poemes pour piano d’apres Aloysius Bertrand.

Godine 2012. je uspesno nastupila sa austrijskim flautistom Prof. Dr Art. Norbertom Girlingerom. Iste godine sa posebnim zadovoljstvom nastupila je sa TAJJ Kvartetom. Od 2013. nastupala je kao član Tria sa violinistom Robertom Lakatošem i violončelistom Markom Miletićem a 2016. je upisala doktorske studije iz klavira u klasi Prof. Kemala Gekića.

Ljiljana Lišković završava prvu godine Akademije umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Vere Kovač – Vitkai kada osvaja nagradu na Internacionalnom takmičenju “Đakomo Lauri – Volpi” u Latini (Italija), da bi školovanje nastavila na Univerzitetu za muziku i scenske umetnosti u Beču u klasama Helene Lazarske, Margarite Lilove i Klaudije Viske, gde stiče diplomu magistra umetnosti (Magistra Artium). Tokom studija u Beču stipendista je Fonda Karl Mihael Cirer i Tokio fondacije, kao i Til – Dir Fondacije iz Švajcarske.

Finalista je Internacionalnog takmičenja “Rolando Nikolozi” u Rimu 2010, nakon čega slede koncerti, na poziv ovog velikog maestra. Osvaja tri specijalne nagrade na Internacionalnom takmičenju grada Bolonje 2011. Finalista je Internacionalnog takmičenja “Martuneli- Pertile” 2011. u Montanari, kao i Internacionalnog takmičenja “Magda Olivero” 2012. u Milanu. Apsolutni je pobednik Internacionalnog takmičenja grada Ferare 2012. što joj donosi i nagradu u vidu učešća na Letnjem festivalu u Basanu.

Prva iskustva stiče u Beču u produkcijama Univerziteta za muziku i scenske umetnosti i pri Teatru Šenbrun (Emi – Albert Hering Bendžamina Britna, Mizeta – Boemi Đakoma Pučinija, Olimpija – Hofmanove priče Žaka Ofenbaha). Sledi turneja u Japanu sa arijama i duetima iz poznatih opera i opereta sa ansamblom Koncertnog udruženja Bečke opera, a zatim i jednogodišnji program za mlade pevače pri Gradskom pozorištu u Trevizu. Više puta učestvuje na Letnjem festivalu “Le petit Festival du Theatre” u Dubrovniku, kao i na Letnjem festivalu “Mocart u Rajnsbergu” (Austrija), gde ostvaruje veliki uspeh ulogom Kraljice noći u Čarobnoj fruli, pod dirgentskom palicom Martina Zigharta.

Tokom 2011. peva ulogu Adine u Ljubavnom napitku pri Teatru “Guardasoni” u Bolonji i učestvuje na Letnjem festival “Opera Pjenca” u Toskani. Tokom 2012. debituje u ulozi Mimi u Boemima pri Auditorijumu “Leonardo da Vinči” (San Dona di Pjave), učestvuje na Festivalu u Amandoli, održava koncerte u svečanoj sali Sersanti, kao i Teatru “Ebe Stinjani” u Imoli. U saradnji sa Pijanističkom akademijom iz Imole, tokom iste godine nastupa na koncertu u Teatru “Manconi” u Bolonji, kao i na koncertima u Veneciji u sali Ka Reconiko i crkvi “La pjeta” gde izvodi Vivaldijevu Gloriju u saradnji sa Kamernom operom iz Venecije. Finalista je Internacionalnog takmičenja “Anselmo Kolcani” 2013, a među najsvežijima su nastupi u pozorištima u Ferari i Budriu (Italija).

Od 2014. sarađuje sa Operom Srpskog narodnog pozorišta, gde nastupa na gala koncertu povodom 150 godina od rođenja Riharda Štrausa, kada su po prvi put kod nas izvedeni odlomci iz opera čuvenog kompozitora, a potom i kao Amelija Grimaldi u Verdijevoj operi „Simon Bokanegra“. Tokom 2015. peva sopran solo u Hajdnovoj Nelson misi, kao i sopran solo u Betovenovoj 9. simfoniji koju ostavruje sa Vojvođanskim simfonijskim orkestrom. Godine 2016. ostvaruje koncert u Beču sa pijaniskinjom Natašom Veljković, kao i učešće na Festivalu Constantinus u Nišu sa Novosadskim kamernim ansamblom. Tokom 2017. gostujući je solista hora „Orfelin“ na njihovim nastupima u Sentandreji i Novom Sadu, dok na Festivalu „Culture of the spirit“ u Italiji održava majstorski kurs, gde i nastupa na gala koncertu pod dirigentskom palicom Franka Đakoze i održava koncert kamerne muzike sa enleskim pijanistom Gasparom Hantom.

Od jeseni 2014. radi kao docent na Katedri za solo pevanje Akademije umetnosti u Novom Sadu gde predaje glavni predmet.

Osim operskog, neguje i kamerni repertoar sa akcentom na nemačkoj solo – pesmi koju je usavršavala u Beču. Sarađuje sa pijaniskinjama Natašom Veljković i Valentinom Nenaševom. Usavrašava se pod mentorstvom čuvenog baritona Željka Lučića.