Miroslav Malacko iz Ruskog Krstura najbolji recitator u Srbiji

103

KULA / RUSKI KRSTUR - Miroslav Malacko iz Ruskog Krstura osvojio je prvo mesto u kategoriji starijeg uzrasta na 50. jubilarnoj smotri recitatora Srbije "Pesniče naroda mog" koja je održana u Valjevu.

Smotra recitatora

Malacko (24) je recitovao pesmu „Psalm tužne neveste“ Horhea Rohasa koju je na rusinski jezik prevela Helena Međeši i time postao prvi koji je, na ovom, najvećem takmičenju za recitatore u Srbiji, pobedio govoreći pesmu na rusinskom jeziku.

Kako prenosi kula.rs, Miroslav Malacko je rekao da se recitovanjem bavi već 17 godina, od prvog razreda osnovne škole i da mu je ljubav prema negovanju lepog govora usadio pokojni profesor Mihajlo Zazuljak. Malacko dodaje da je više puta bio u finalu republičke smotre recitatora i da je prvi put pobednik.

Na smotri se takmičilo ukupno šest recitatora iz opštine Kula. Pored Miroslava, u starijem uzrastu se takmičila i Katarina Perović iz Kule, koja je osvojila treće mesto, četvrto mesto je pripalo Stefanu Kovijaniću, takođe iz Kule, a u srednjem uzrastu takmičio se i Luka Nogavica iz Kule, koji je stigao do finala.

Kulske recitatore spremao je Slobodan Nogavica, koji je nagrađen na ovoj smotri za svoj pedagoški rad, dok su sa recitatorima iz Ruskog Krstura radile Ivana Dudaš i Maja Zazuljak Hardi.

Naše Mesto