U Crvenki održana izložba slika nastalih na likovnoj koloniji „Iza horizonta“

128

CRVENKA - U Crvenki je 21. maja, povodom Dana nezavisnosti Crne Gore, održana izložba slika urađenih na likovnoj koloniji "Iza horizonta".

Kolonija je trajala od 19. do 21. maja i održana je na izletištu Potok, a organizovao ju je “Atelje Đuričković” iz Crvenke. Pokrovitelj kolonije bio je Savjet crnogorske nacionalne manjine, u saradnji sa Udruženjem Crnogoraca „Crvenka“.

Likovna kolonija “Iza horizonta“ ili Crnogorski EKG okupila je likovne umetnike iz Danilovgrada i likovne umetnike iz Crvenke, koji su poreklom iz Danilovgradskog sreza.

„Planina i ravnica, vertikala i horizontala. Kao otkucajii srca. Kao grafički prikaz života na mašini koja proverava da li smo i koliko živi. Planine i ravnica i jedno sunce. Ekspresija i tišina. Niz… (kontinuitete kroz vreme). Da li isto srce kuca u Vojvodini i u Crnoj Gori. Da li se istom bojom vidi? Da li se istom energijom stvara!? Umetnici sa različitih geografskih podneblja a istog porekla, stvaraju na različitim mestima. Tako grade most, spajaju liniju, vertikalu i horizontalu, daju smisao tom otkucaju“, poručuju organizatori kolonije.

Cilj kolonije bio je spajanje likovnih umetnika iz Danilovgrada i Crvenke, koji žive i stvaraju u različitim krajevima a imaju iste korene, kao i razmena ideja i upoznavanje sa zavičajima jednih i drugih iz drugačije perspektive, sa domaćinima kojima drugačije od “običnih ljudi” kuca srce.