(VIDEO) Diplomata iz Liberlanda priča o svojoj državi, bitkojnu i blockchain tehnologiji

399

SRBIJA / LIBERLAND - Verujemo da će se većina vas složiti kada kažemo da neke stvari najbolje ispadnu ako se dese spontano. Upravo tako smo upoznali jednog krajnje zanimljivog čoveka koji dolazi iz Holandije, čiju priču sa zadovoljstvom prenosimo.

Foto: N. J.

Nils Harmsen ili Joši Livo (Yoshi Livo), kako nam se predstavio, dolazi iz Holandije ima tek nešto više od trideset godina i može se reći da je prošao svašta u životu. Pokušao je da osnuje svoju državu između Holandije i Nemačke, pokušao je da živi bez novca i bez računa u banci, potom se obogatio uz pomoć bitkojna, čak je i neko vreme bio u pritvoru u Hrvatskoj. Međutim, Jošieva priča je zanimljiva zbog nečeg drugog, a reč je o njegovom diplomatskom pasošu i državi koja se graniči sa Srbijom, ali koja nije priznata u svetu.

Foto: N. J.

Država o kojoj pričam se zove Slobodna Republika Liberland koju je pre tri godine osnovao Vit Jedlička na zapadnoj obali Dunava, između Hrvatske i Srbije, tačno preko puta Bačkog Monoštora, na teritoriji za koju njen osnivač tvrdi da je ničija zemlja nastala zbog graničnog spora između Hrvatske i Srbije.

Šta nam je sve Joši ispričao o svom životu, njegovoj ulozi u projektu i samom Liberlandu, najbolje bi bilo da čujete od njega lično, u intervju za Portal „Naše Mesto“ koji smo napravili u Ruskom Krsturu.

Pogledajte video prilog:

N. Janjanin