Dr Slavica Pešikan odgovara na 3 najčešća pitanja u vezi sa kondilomima

10324

ZDRAVLJE - Kondilomi su visoko zarazna polno prenosiva bolest, koju uzrokuju određeni tipovi HPV virusa. Humani Papiloma Virus (HPV) se najčešće prenosi putem polnog odnosa, bilo da je u pitanju regularan seks, bilo da je oralni ili analni seks.

Foto: pixabay.com

Pacijenti koji zatraže pomoć ili savet u Ginekološkoj ordinacija „Ona“ u Kuli,  uglavnom postavljaju ova tri pitanja, na koja nam je dr Slavica Pešikan i direktno odgovorila:

Kako se infekcija dobija?


Infekcija sa HPV virusom se dobija tokom nezaštićenog seksualnog odnosa / oralni vaginalni i analni sa partnerom koji je inficiran. Infekcija se lakše prenosi kada su prisutne bradavice, ali i kada nisu, virus se može preneti na seksualne partnere. Zbog toga je veoma teško utvrditi kada i od koga je dobijena infekcija.

 

Da li uklanjanje bradavica znači da više nisu zarazni?

Virus i posle terapije uklanjanja kondiloma ostaje u organizmu. Tokom terapije treba izbegavati seksualne odnose, a nakon uklanjanja kondiloma, trebalo bi koristiti kondom. Iako kondom nije 100% zaštita za nepokrivene delove polnog uda.

 

Da li majke koje imaju HPV infekciju tokom porođaja mogu preneti virus na novorođenče?

Majke koje imaju HPV viruse veoma retko tokom porođaja mogu preneti infekciju na grlo i genitalnu regiju novorođenčeta.

Kondilome skoro uvek izazivaju tipovi HPV6 i HPV 11, ali postoje i tipovi HPV 16 i HPV 18 koji mogu izazvati rak grlića materice, vagine, penisa i anusa, a takođe se prenose polnim putem. Kod kondiloma obavezno uraditi PAPA i kolposkopiju grlića materice, vagine i vulve.

Ukoliko su vam potrebne dodatne informacije, predlažemo vam da pozovete Ginekološku ordinaciju „Ona“ na broj telefona: 063/507-538.