(FOTO) Crveni krst Odžaci obeležio Svetski dan bez duvanskog dima

40

ODŽACI - Aktivisti Crvenog krsta Odžaci obeležili su u četvrtak Svetski dan bez duvanskog dima, skretajući pažnju svojim sugrađanima na opasnosti koje pušenje nosi.

Foto: Crveni krst Odžaci

Svake godine 31. maja Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i njeni partneri obeležavaju Svetski dan bez duvanskog dima, ističući zdravstvene rizike povezane sa upotrebom duvana i zalažu se za delotvorne politike kojima se smanjuje upotreba duvana.

Foto: Crveni krst Odžaci

Ove godine tema Svetskog dana bez duvanskog dima je „Duvan i bolesti srca i krvnih sudova“ i kampanja se obeležava pod sloganom “Duvan slama srca”.

Foto: Crveni krst Odžaci

Ovogodišnja tema Svetskog dana bez duvanskog dima 2018. je u skladu sa globalnim inicijativama i okolnostima čiji je cilj delovanje na epidemiju duvana i njen uticaj na javno zdravlje, posebno na umiranje i patnju miliona ljudi u svetu.

Foto: Crveni krst Odžaci

Ciljevi ovogodišnje kampanje su:

  • Ukazivanje na vezu između korišćenja duvanskih proizvoda i srčanih i drugih kardiovaskularnih bolesti;
  • Povećanje svesti u širim slojevima stanovništva o uticaju upotrebe duvana i izloženosti duvanskom dimu na kardiovaskularni sistem;
  • Pružanje mogućnosti da se javnost, država i drugi obavežu da će zaštiti ljude od upotrebe duvanskih proizvoda;
  • Stimulisanje države da jačaju primenu dokazano efikasnih mera kontrole duvana MROWER koje potiču iz Okvirne konvencije o kontroli duvana
Foto: Crveni krst Odžaci

Crveni krst Odžaci je ovim povodom u četvrtak, 31. maja uredio štand u centru Odžaka i građanima delio edukativni materijal na ovu temu. Takođe, volonteri su delili jabuke i bombone za ugašenu ili bačenu cigaretu.