(FOTO) Proslavljeni ruski bokser i trener Jan Martinkevič posetio vrbaski BK “Čarnok”

253

VRBAS - Ruski trener Jan Martinkevič, koji već nekoliko godina radi u Srbiji, posetio je Bokserski klub „Čarnok“ iz Vrbasa.

Foto: BK "Čarnok" Vrbas

Tom prilikom razgovarao je sa rukovodstvom kluba, održao trening sa mladim bokserima i upoznao ih sa načinom rada sovjetske škole boksa. Martinkevič je u Srbiju došao iz moskovskog “CSK”, bio je na čelu stručnog štaba BK “Vojvodina“, a trenutno radi u klubu „MARTMAT“ čiji je predsednik. Dobar je poznavalac nekadašnje jugoslovenske škole boksa koja je dala mnoge evropske i svetske šampione. Boks u Srbiji je imao period stagnacije, ali kako ističe, dolaskom Nenada Borovčanina na čelo Bokserskog saveza Srbije, vidi se želja da se ovaj sport vrati na nekadašnji nivo i da se na duže staze ostavi ozbiljan trag u srpskom boksu.

Foto: BK “Čarnok” Vrbas

Prema rečima trenera BK „Čarnok“ Igora Škundrića, saradnja sa ruskim trenerom Martinkevičem uspostavljena je uz posredovanje sportskog direktora ŽRK „Vrbas“, Damira Rojevića. Ovaj izvanredan stručnjak u Vrbas je došao sa svojim timom da mladim bokserima BK „Čarnok“ pokaže ruski način treninga i sistem po kome rade.

Foto: BK “Čarnok” Vrbas

„Nadam se da će mladi vrbaski bokseri sa ovog treninga upiti što više znanja i iskoristiti priliku da nauče nešto novo i vide različite pristupe i vrste rada u boksu. Naši gosti sa puno elana i ljubavi prema bokserskom sportu prenose svoje znanje na mlade boksere i uče ih novim pokretima.

Posebno nam je drago jer je i ova poseta u duhu saradnje bokserskih saveza Srbije i Rusije koju je uspostavio predsednik BS Srbije Nenad Borovčanin. Već u junu će veliki broj boksera i trenera ići u Rusiju na obuku što će puno značiti za rehabilitaciju boksa u Srbiji. Poseta Rusiji je prilika da se upoznamo sa ruskom školom boksa i pokupimo što više znanja koje ćemo preneti našim mladim bokserima. S obzirom na to da je predsednik države Aleksandar Vučić uspostavio tesnu saradnju sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, ponosni smo što smo u mogućnosti da i mi, na ovaj način, damo svoj mali doprinos negovanju saradnje i približavanju dva naroda, koji su duhovno i krvno veoma bliski“, rekao je Škundrić.

Foto: BK “Čarnok” Vrbas

Nekada ogroman potencijal, izuzetan talenat sovjetske bokserske škole, osvajač brojnih međunarodnih medalja, Jan Martinkevič, čiju obećavajuću karijeru je zaustavila saobraćajna nesreća, sada je uspešan trener. Prema njegovim rečima, Srbija i Vrbas poseduju izuzetan potencijal mladih boksera sa kojima treba sistematski raditi.

Foto: BK “Čarnok” Vrbas

„Izuzetno volim i poštujem Srbiju i trudim se da doprinesem napretku bokserskog sporta koliko god mogu. U mom boks klubu „MARTMAT“ u Novom Sadu radimo u skladu sa tradicijom čuvene sovjetske škole boksa. Imamo uhodan, uređen sistem treninga i čitav tim stručnjaka posvećuje se sportisti. Radimo individualno, jer to daje najbolje rezultate. To znanje želimo da prenesemo i vama sa željom da ovakav način rada prilagodite i implementirate u vašem klubu s ciljem postizanja vrhunskih rezultata“, istakao je Martinkevič.

Gostovanje ovog vrhunskog ruskog trenera pružilo je mogućnost mladim vrbaskim bokserima da prošire svoje vidike u boksu i nauče nešto novo. Saveti koje su ovom prilikom dobili od Martinkeviča puno će im značiti u daljem radu.

U narednom periodu u BK „Čarnok“ biće potpuno posvećeni napornim pripremama za predstojeći juniorski KUP nacija u boksu koji se u Vrbasu održava od 15. do 19. avgusta.