Ekološki pokret Vrbasa zahteva ostavku predsednika opštine Vrbas Milana Glušca

209

VRBAS - Ekološki pokret Vrbasa uputio je zahtev predsedniku opštine Vrbas Milanu Glušcu da podnese ostavku.

Opština Vrbas / Foto: Bratislav Grbić / februar 2018. godine

Kako se navodi u saopštenju koje su objavili na svom sajtu u četvrtak, 31. juna, vrbaski ekolozi smatraju da je usledio potpuni gubitak komunikacije sa prvim čovekom vrbaske opštine u vezi sa velikim brojem ekoloških i komunalnih problema.

U nastavku vam prenosimo integralni tekst zahteva:

Poštovani!

Zahtevamo da podnesete ostavku sa mesta predsednika opštine Vrbas!

Obrazloženje:

Razlog našem Zahtevu nalazimo u sledećim činjenicama:

1. Predsednik opštine Vrbas je ovlašćenom predstavniku EPV u potpunosti nedostupan već gotovo godinu dana. Ova situacija nas sprečava da usklađujemo naše prioritete, adekvatno i združeno reagujemo na hitne situacije i odgovorimo na brojne potrebe građana koje se od nas očekuju.

2. Predsednik opštine Vrbas je neodgovorno i u dužem vremenskom periodu davao javne izjave o normalnom toku radova i skorom završetku CPPOV (Centralno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda) i pored očiglednih i ozbiljnih problema s kojima se najvažnija ekološka investicija u regionu suočava i trogodišnjem kašnjenju njenog završetka, pri tome grubo obmanjujući širu javnost!

3. Predsednik opštine Vrbas i pored naših brojnih zahteva, te spoznaje postojanja kompetentnog civilnog aktera – EPV, nije dao instrukcije opštinskim službama za obaveštavanje o toku radova, niti nas je pozivao na sastanke na temu izgradnje CPPOV, što je direktno uticalo da stvarna situacija na terenu ostaje bez civilne kontrole i pod velom tajne.

4. Predsednik opštine Vrbas ničim nije uticao da zadrži u svojim redovima, po svim ocenama, prvu referencu opštinske uprave Vrbasa i prvu nacionalnu referencu u oblasti energetskog menadžmenta – energetske menadžere, što će po nama, uticati da se znatno uspori razvoj energetske efikasnosti u opštini Vrbas i čime je, osnovano smatramo, napravljena ogromna šteta u neostvarenim uštedama u narednom periodu i pri čemu je EPV izgubio vredne partnere u ovoj, nama važnoj oblasti.

5. Predsednik opštine Vrbas je uticao da se nenamenski troše novci od ekoloških taksi gde je, po istraživanju Ekološkog centra „Stanište“ iz Vršca, taj iznos premašio milion evra, sve u situaciji postojanja krucijalnih ekoloških problema u lokalu, koji smanjuju kvalitet života građana, ugrožavaju im zdravlje i skraćuju život.

6. Predsednik opštine Vrbas je dozvolio bez ikakve društvene potrebe izgradnju spalione animalnog otpada kraj Javne agencije za zoohigijenu i poljoprivredu (JAZIP), pri čemu je, po našoj osnovanoj sumnji, budžet opštine Vrbas oštećen za gotovo 4 miliona dinara, i pri čemu su građani Vrbasa izloženi nepoznatom riziku rada postrojenja, koje je donirano sredstvima Evropske unije za sasvim drugačije namene.

Predsednik opštine Vrbas je grubo ignorisao predstavke EPV za brojne probleme na koje su nam ukazivali građani, poput:

  • Izostanka rešenja za štetna isparenja iz naftnog rezervoara u Bloku Save Kovačevića u Vrbasu;
  • Izostanak monitoringa kvaliteta vazduha u Vrbasu;
  • Izostanak radnji na sprečavanju uzurpacije poljoprivrednog zemljišta u opštini Vrbas;
  • Izostanak izrade Plana pošumljavanja u opštini Vrbas;
  • Izostanak uspostavljanja sistema pranja trotoara na glavnoj ulici u potrebi smanjivanja rizika od infekcije i zaraznih bolesti;
  • Izostanak donošenja Odluke o sankcionisanju urbane nekulture građana;
  • Izostanak eha na našu inicijativu za hitan sastanak na alarmantnu situaciju odlaganja otpada u opštini Vrbas i požare na glavnoj deponiji;
  • Odobrenje seizmičkih istraživanja NIS Gaspromnjefta na teritoriji opštine Vrbas i pored naših argumentovanih protivljenja;
  • Izostanak eha na naš zahtev za učešće na izradi Strategije razvoja saobraćaja i razvoja biciklističke infrastrukture

Sve prethodno nabrojano učvršćuje naš stav da Vi Milane ne odgovarate potrebama mesta predsednika opštine Vrbas i da će Vaš dalji opstanak na čelnoj poziciji opštine proizvoditi još veću štetu po građane Vrbasa.

U Vrbasu, 25.05.2018.

Za Ekološki pokret Vrbasa
predsednik: Ratko Đurđevac

Preuzeto sa sajta ekovrbas.net