Ko će naslediti Pericu Videkanjića na čelu kulske opštine?

189

KULA - Neočekivani obrt situacije zadesio je opštinu Kula nakon što je 28. maja 2018. godine Perica Videkanjić podneo ostavku na funkciju predsednika opštine.

Foto: NM

Potez Videkanjića je svakako neočekivan zato što je pre nešto manje od pola godine dobio punu podršku većine odbornika Skupštine opštine Kula nakon Inicijative Agencije za borbu protiv korupcije za njegovo razrešenje sa mesta predsednika opštine. Na taj način su se kulski odbornici pridružili kolegama iz Kuršumlije, Ćićevca, Mladenovca, Stare Pazove, Pirota i ostalih lokalnih samouprava koje su odbacile predlog Agencije za borbu protiv korupcije, a samo u periodu od 2010. do 2016. godine ih je bilo preko 20.

Da li su to dirigovane situacije koje služe da diskredituju Agenciju i umanje njen značaj ili je reč o slučajnosti, verovatno će pokazati vreme, ali ono što sigurno znamo jeste da su tog 30. januara 2018. godine kulski odbornici dali vetar u leđa Perici Videkanjiću koji se na toj istoj sednici obratio prisutnima ali i javnosti i izjavio da je ponosan na svoj dosadašnji rad i na odluku odbornika.

Još od početka mandata, Videkanjić je nastavio da radi na velikim infrastrukturnim projektima koje su pokrenuli njegovi prethodnici, a za neke je zaslužan upravo on, i tempo se nije smanjivao ni posle pomenute sednice. U međuvremenu se prašina slegla, ali i behaton u Kramerovoj ulici, kada su pored betonskih kocki počeli da isplivavaju i drugi problemi. Neki od njih su potvrđeni, neki su seoske priče, neki uredno dokumentovani, a neke očekujemo uskoro. Šta je tačno bio povod ostavke, ne znamo, ali za građane opštine Kula, bez obzira na sve, ovo je najgori trenutak da ostanu bez predsednika opštine, iako očekujemo da će novi biti izabran za manje od deset dana kada bi trebalo da se održi sednica lokalne skupštine.

Opet, sa druge strane, možda je ostavka i dobrodošla, jer će se ovako staviti tačka na (ne)dela Perice Videkanjića i kormilo može da preuzme neko drugi kome će odbornici Skupštine opštine Kula ukazati poverenje.

Tužno je to što kako na državnom, tako i na lokalnom nivou imamo jasno izražen sindrom vođe, koji kada ode iz fotelje, sa sobom nosi planovi i odluke, pa na novog vođu pada teret izmišljanja novih obećanja i prognoza. Međutim, skoro je sigurno da će novi Perica Videkanjić doći iz redova iste strane koja vodi jednaku politiku na svim nivoima.

Što se tiče izbora budućeg predsednika opštine, na spisku je nekoliko kandidata, pa se imena protežu od bivšeg direktora banje, aktuelnog direktora javnog preduzeća, preko čelnika jedne mesne zajednice i prvog čoveka Skupštine. Nakon što je Videkanjić smenjen sa čela OO SNS Kula, rukovodstvo su preuzele tri osobe koje će, uz jasne instrukcije iz Beograda, imati važan zadatak i obavezu da iz svojih redova predlože adekvatnog kandidata sa pomenutog spiska koji će nastaviti tamo gde je Perica Videkanjić stao.

N. Janjanin