Nezadovoljni građani najavili u petak proteste širom Srbije zbog poskupljenja goriva

102

SRBIJA - Korisnici društvenih mreža iz Srbije, revoltirani najnovijim poskupljenjem goriva koje će dodatno opteretiti kućni budžet ali i dovesti do talasa poskupljenja, najavili su proteste širom zemlje.

Ilustracija / Foto: pixabay.com

Naime, internetom kruži najava protesta koji će se dogoditi u petak 8. juna u 17:00 časova, za kada se najavljuje polučasovna blokada ključnih saobraćajnica širom Srbije.

Internet zajednica koja je najavila proteste, objavila je spisak od tri zahteva čije ispunjenje je cilj masovne blokade u petak.

Nezadovoljni građani zahtevaju usvajanje nove cene goriva koja na svim pumpama ne sme da prelazi 110 dinara za dizel i 120 dinara za bezolovni. Takođe, zahteva se da cena plina ne sme da bude veća od polovine cene bezolovnog benzina, kao i da se ubuduće cena goriva obračunava tako što će se na osnovnu cenu benzina obračunati porez, pa tek onda na oporezovanu cenu benzina dodati akciza, koja ne sme da bude viša od 50 odsto osnovne cene benzina.

Trenutno su najavljeni mirni protesti u više desetina gradova, a internet zajednica na Fejsbuku (link) koja ih organizuje trenutno broji više od 80.000 članova.

Naše Mesto