U Vrbasu održana VIII Smotra horova u organizaciji KPD „Karpati“

89

VRBAS / RUSKI KRSTUR / KUCURA - U subotu, 3. juna u Vrbasu je održana osma po redu Smotra horova u organizaciji Kulturno-prosvetnog društva "Karpati".

Foto: Naše Mesto

Ova tradicionalna manifestacija ima ogroman značaj za rusinsku nacionalnu zajednicu. Na festivalu su nastupili hor KPD “Karpati” iz Vrbasa, zatim hor Doma kulture Ruski Krstur, “Harmonija” iz Novog Sada i hor “Rusinski zraci” iz Sremske Mitrovice. Tradicionalni gosti na festivalu bili su hor “Bački pevači” iz Vrbasa i hor Udruženja srpsko-grčkog prijateljstva “Irida” iz Sremske Mitrovice.

Predsednik Kulturno-prosvetne zajednice „Karpati“ Slavko Baranovski izrazio je svoje zadovoljstvo zbog uspešno održane smotre. Ovaj događaj su svojim prisustvom uveličali direktorka NIU „Ruske Slovo“ i potpredsednica Skupštine opštine Vrbas Martica Tamaš, član Opštinskog veća Marijan Mijanović, pomoćnik predsednika opštine Predrag Rojević i mnogi drugi predstavnici rusinske i ukrajinske nacionalne manjine.

Manifestaciju su podržali Nacionalni savet rusinske nacionalne manjine, Zavod za kulturu vojvođanskih Rusina, Opština Vrbas, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnos sa verskim zajednicama i Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice.

Naše Mesto