(VIDEO) U Kuli održana prezentacija podrške preduzetnicima, odazvao se veliki broj zainteresovanih

100

KULA - U Maloj sali Skupštine opštine Kula 5. juna 2018. godine u organizaciji PKS - Regionalne privredne komore Zapadnobačkog okruga, Opšteg udruženja preduzetnika Kula i Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Opštine Kula, održana je prezentacija podrške preduzetnicima koju pružaju Fond za razvoj Republike Srbije, Razvojna agencija Srbije, Razvojna agencija Vojvodine i Nacionalna služba za zapošljavanje.

Foto: N. Janjanin

Okupljenim gostima i zainteresovanim preduzetnicima se prvo obratio Suveilj Karimanović predsednik Opšteg udruženja preduzetnika Kula koji se zahvalio prisutnima i pozdravio ovaj vid prezentacije.

Olivera Kovačević, direktor sektora za promociju Razvojne agencije Vojvodine, rekla je da Razvojna agencija Vojvodine promoviše sve konkurse koje objavljuje Vlada Vojvodine. Ona je ovom prilikom istakla da bi trebalo obratiti pažnju na konkurs za otvaranje novih radnih mesta koji promoviše Razvojna agencija Srbije kako i konkurs za kupovinu opreme koji će biti uskoro pokrenut od strane Sekretarijata za privredu i turizam Pokrajinske vlade.

Razgovarali smo sa Slobodankom Džinović-Kojić, šefom Kancelarije za preduzetništvo Privredne komore Srbije koja nam je rekla da je cilj ove manifestacije je upravo da se neposredno razgovara sa preduzetnicima opštine Kula sa željom da više obrate pažnju na državnu pomoć koju mogu da dobiju u ovoj godini za razvoj preduzetništva ili za razvoj startap kompanija.

Ona je dodala da prezentacija ima za cilj da podstakne i one koji još uvek nisu ušli u preduzetničke vode, ali pre svega one koji su osnovali svoje privredno društvo.

“Spremni smo da pružimo što više informacija i jednima i drugima, s obzirom na to da se preko fonda za razvoj startap kompanija može dobiti 30 odsto bespovratnih sredstava, a za razvojne projekte 20 odsto. Svi oni koji ispunjavaju uslove o kojima smo danas govorili, treba da razmisle i sagledaju svoje finansije, kako bi videli šta je ono što ih najviše muči. Mi smo spremni da im pomognemo ne samo kod davanja informacija nego i kod izrade biznis plana i da im pružimo svu pomoć koja je potrebna prilikom podnošenja dokumentacije”, rekla je Slobodanka Džinović-Kojić i dodala:

“Ovaj skup ima cilj da još više približi zainteresovanima programe koji se realizuju preko Razvojne agencije Srbije. Želimo da im ukažemo da su favorizovane četiri grane i da oni koji pripadaju drvnoj i prehrambenoj industriji, proizvodnji plastike i proizvodnji mašina i opreme isto tako mogu da računaju na pomoć države. Svi preduzetnici kojima je potrebna ambalaža, sertifikacija, novi proizvod ili nastup na inostrano tržište takođe treba da obrate pažnju jer i tu mogu da dobiju bespovratna sredstva koja se dodeljuju u cilju razvoja preduzetništva.”

Naša sagovornica rekla je da je ovo treća godina u deceniiji preduzetništva i da donosi povoljnije uslove u odnosu na prošlu godinu, te da se povoljnosti ogledaju u tome da su preduzetnici izjednačeni sa privrednim društvima kada su u pitanju razvojni projekti koji se realizuju preko Fonda za razvoj.

Ona je istakla da je veoma važno da preduzetnici opštine Kula budu upoznati sa mogućnošću nabavke opreme preko Razvojne agencije Srbije jer bespovratna pomoć iznosi 25 odsto, uz njihovo učešće od 5 odsto.

Na pitanje našeg novinara koliko Privredna komora Srbije može da utiče na pomoć mladim preduzetnicima koji su od prvog dana u obavezi da plaćaju porez, Slobodanka Džinović-Kojić je rekla:

“Mi, kao sektor preduzetništva, ove godine smo formirali Parlament preduzetnika preko koga planiramo da predočimo Vladi Republike Srbije i nadležnim ministarstvima sve one probleme koje smo uočili u zakonskoj regulativi.

Kada su u pitanju mladi preduzetnici, koji tek žele da uđu u preduzetničke vode i kada nam se obraćaju sa pitanjem da li da osnuju preduzetničku radnju ili društvo sa ograničenom odgovornošću, naš savet je da se odluče za preduzetničku radnju zato što, u mesecima kada nemaju prihode, mogu da zamrznu svoje obaveze. S druge strane, kada ste preduzetnik a niste DOO, vi onda odgovarate svojom imovinom za sve postupke koje sprovodite.”

Džinović-Kojić je istakla da je trenutno na razmatranju i Parlament treba da podrži nekoliko inicijativa i da su za sada savetodavno spremni na saradnju i pomoć.

“Kao što znate, Regionalna privredna komora Sombor je jedno pravno lice sa Privrednom komorom Srbije i mi ćemo biti još više prisutni u opštini Kula i svim opštinama gde bude bilo potrebe. Verujem da ćemo vas posle godišnjih odmora obradovati određenim inicijativama, upravo da bi se olakšalo mladim preduzetnicima kada su u pitanju zakonska regulativa i obaveze”, rekla je Slobodanka Džinović-Kojić za kraj razgovora.

Pogledajte video prilog sa prezentacije:

Naše Mesto