Za petak najavljeni protesti u Kuli, Odžacima i Somboru zbog povećanja cene goriva

112

KULA / ODŽACI / SOMBOR - Za petak, 8. jun najavljeni su protesti širom Srbije zbog povećanja cene goriva koja je u poslednjih mesec dana u proseku uvećana za 4,8 odsto za benzin i 6,2 odsto za dizel.

Ilustracija / Foto: pixabay.com

Građani su se spontano udružili putem Fejsbuka, povedeni primerom vozača iz Pančeva koji su na samom početku meseca na pola sata blokirali put za Beograd i iz Beograda kako bi skrenuli pažnju na visoku cenu naftnih derivata u Srbiji.

Protesti su zakazani u više gradova u Srbiji, a među njima su i Kula, Odžaci i Sombor.

U petak, 8. juna u 17:00 časova, zakazan je protest građana opštine Kula na putu za Vrbas, kod Metaloprometa (link), Odžačani će se okupiti isto u 17:00 na raskrsnici prema Ratkovu i Laliću (link), a skup u Somboru zakazan je za 16:00 časova kod živinske pijace (link). Građani Sombora će se, ukoliko ih bude dovoljno, podeliti u dve grupe. Jedna grupa će od živinske pijace ići na železničku rampu na Subotičkom putu, a druga kod NIS pumpe na putu za Kljajićevo. Ukoliko odziv građana bude još veći, pored ove dve lokacije, građani će blokirati i raskrsnicu kod Kneza i Apatinski put na mostu.

Fejsbuk grupa putem koje se građani organizuju u ovom trenutku broju više od 100.000 članova (link), a nezadovoljni građani su izneli tri zahteva.

Zahteva se usvajanje novih cene goriva koje na svim pumpama ne smeju da prelaze 110 dinara za dizel i 120 dinara za bezolovni. Takođe, zahteva se da cena plina ne sme da bude veća od polovine cene bezolovnog benzina, kao i da se ubuduće cena goriva obračunava tako što će se na osnovnu cenu benzina obračunati porez, pa tek onda na oporezovanu cenu benzina dodati akciza, koja ne sme da bude viša od 50 odsto osnovne cene benzina.

Naše Mesto