Uskoro završni ispiti za upis u srednje škole, od ove godine uvedena novina

132

SRBIJA - Učenici osmih razreda završili su sa nastavom i polako se bliže dani kada će se održati završni ispiti za upis u srednje škole.

OŠ "20. oktobar" Sivac / Foto: Nemanja Janjanin

Prvi od ukupno tri testa biće test iz srpskog jezika, koji će biti održan 18. juna. Narednog dana, 19. juna, radiće se test iz matematike, dok će učenici kombinovani test rešavati u sredu, 20. juna. Preliminarni rezultati biće objavljeni u petak, 22. juna i na osnovu ostvarenih bodova, učenici će moći da kreiraju liste željenih srednjih škola.

Ove godine je uvedena novina kada je u pitanju sistem bodovanja. Naime, ispiti iz srpskog jezika i matematike nose najviše po 13 bodova, a kombinovani test 14. Na ovaj način, najviši mogući broj bodova na završnom isputu iznosiće 40, a uspeh tokom školovanja iznosi najviše 60 bodova.

S predajom liste želja kreće se posle 28. juna, kada će biti objavljeni konačni rezultati, a raspored učenika po školama izaći će 8. jula. Upis u srednje škole je 9. i 10. jula, a 9. jula počinje i predaja liste želja u drugom upisnom krugu, za kandidate koji se nisu upisali u prvom krugu.

Naše Mesto