Srbija u blokadi – U Kuli pauza, širom zemlje nastavljeni protesti, u ponedeljak se priključuju i poljoprivrednici

167

KULA / VRBAS / SRBIJA - Građani opštine Kula nezadovoljni najavljenim poskupljenjima goriva danas su napravili pauzu, međutim kako je najavila Nezavisna asocijacija poljoprivrednika Srbije, u ponedeljak 11. juna protestima širom države se priključuju i poljoprivrednici sa istim razlogom.

Foto: Tomi Tamaš

Na sastanku UO Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije, koji je održan 5. juna 2018. godine, doneta je jednoglasna odluka da se u ponedeljak 11. juna izađe traktorima na protestnu vožnju, kao znak upozorenja da bi se ukazalo na veliku cenu dizel goriva za poljoprivrednike.

Planirano je da se protestna vožnja traktora i drugih poljoprivrednih mašina održi u ranim jutarnjim časovima, sa početkom u 8:30, međutim, prema nezvaničnim informacijama sa terena, poljoprivrednici iz opštine Kula i okolnih mesta planiraju da se pridruže nezadovoljnim građanima koji su do sada blokirali puteve u posle podnevnom terminu, od 17 časova.

Pošto je ovde verovatno reč o neformalnom okupljanju bez centralne organizacije, moguće je da će termini biti različiti od mesta do mesta. Iako put između Kule i Vrbasa danas nije bio blokiran, sa protestima su nastavili u nekoliko mesta širom Srbije, kao što je Ruma, Šabac, Sremska Mitrovica, Novi Sad, Čačak, Gornji Milanovac. Međutim, blokade su se „preselile“ i u Bosnu i Hercegovinu, a kako je javio reporter N1, blokirane su saobraćajnice u Tuzli, Sarajevu, Banjaluci…

Protest u Kuli / Foto: Tomi Tamaš

Na putu gde su građani opštine Kula protestovali u prethodna dva dana, ovog nedeljnog posle podneva je bilo samo jedno vozilo policije koje je nadgledalo „zborno“ mesto.

Podsećanja radi, protesti širom Srbije se organizuju putem društvenih mreža, a osnovni zahtev građana je da se zaustave dalja poskupljenja goriva, da se cena smanji umanjenjem akciza koje zajedno sa PDV-om ulaze u cenu litre goriva koja sad iznosi oko 80 dinara u zavisnosti od vrste derivata i traže da cena dizel goriva bude 110 dinara, a bezolovnog benzina 120 dinara.

Kako je u prethodna dva dana bilo na barikadi između Kule i Vrbasa možete pogledati u video prilozima sa lica mesta:

Evo kako je bilo juče:

N. Janjanin