Policija ipak reagovala i sprečila proteste na putevima – Kula bez blokade, Lipar prohodan

306

KULA / LIPAR / SRBIJA - Ekipa Portala "Naše Mesto" obišla je lokacije gde su ranijih dana građani formirali blokade i ovom prilikom vam prenosimo najsvežije informacije sa lica mesta.

Protest u Kuli / Foto: Tomi Tamaš

Na putu između Kule i Vrbasa, kod industrijske zone gde su u petak i subotu (8. i 9. jun) nezadovoljni građani formirali blokade, danas je bilo pusto, ali je ipak veći deo dana bilo prisutno jedno vozilo policije. Iako su putem društvenih mreža i Facebook grupe „Protest protiv poskupljenja goriva – Narod Srbije“ pozivali građane da blokiraju puteve danas u 17 časova, u Kuli se ništa nije dogodilo. Na ulicama Kule primećeno je veće prisustvo policije, a razlog za to su upravo pomenuti protesti.

Liparčani su put iz pravca Kule blokirali rano jutros, o čemu smo ranije pisali OVDE. Kamion koji je na samo 100m od blokade pokušao da zaobiđe kolonu i na nesreću upao u jendek i tako celom dužinom preprečio put, uspešno je „izvučen“ i uklonjen sa puta. Isto tako, uklonjena je i barikada, pa je sada saobraćaj normalizovan. Međutim, novi problemi su nastali na drugom kraju Lipara, prema Bajši gde su građani takođe formirali blokadu puta. Upravo na tom mestu su raspoređeni pripadnici policije u opremi za razbijanje demonstracija, a prema nezvaničnim informacijama, ima i uhapšenih. 

U toku dana, kraća blokada formirana je i u Odžacima, međutim, policija je izašla na teren i sprečila dalje okupljanje nezadovoljnih građana.

Na ulicama Kule, ali i iz pravca Ruskog Krstura, Crvenke i ostalih mesta, primećeno je jače prisustvo policije, što ukazuje na to da je danas došlo do promene u odnosu MUP-a prema nezadovoljnim građanima na barikadama.

Što se tiče Ruskog Krstura, nismo bili u mogućnosti da posetimo lokacije gde su ranije formirane barikade, niti imamo aktuelne informacije o trenutnom stanju.

Prema pisanju medija, ali i pojedinih građana na društvenim mrežama, policija je sprečila blokade na velikom broju mesta u Srbiji. U Beogradu, Novom Sadu i ostalim većim gradovima, vozila je odnosio „pauk“, dok su policajci na licu mesta pisali kazne i legitimisali prisutne građane.

Prvi dan protesta u Kuli:

Drugi dan protesta u Kuli:

Protest u Liparu, ponedeljak, 11. jun:

N. Janjanin