(VIDEO) Kocka do kocke, Kramerova ulica – počeli radovi, ali su rokovi neizvesni

669

KULA - Radovi na slaganju novih behaton kocki u Kramerovoj su počeli pre nekoliko dana i već je kompletiran deo od ulice Maršala Tita do ugla Lenjinove ulice, odnosno zgrade Pošte.

Foto: N. Janjanin

U ranijim ispitivanjima problema zašto su se behaton ploče „podigle“, navedena je sama dimenzija ploča, pa su sada izvođači radova nabavili nove kocke, koje su znatno manje i na njih će se vršiti manja sila kočenja. Ni nove kocke ne mogu se porediti sa starom kaldrmom koja se nije pomerila čitav vek i koja je kao materijal, veoma tražena roba na stranom tržištu, naročito u Austriji i Češkoj.

Manje kocke / Foto: M. V.

Na gradilištu je vidljiv veći broj radnika za razliku od ranijih dana, pa i posao brže odmiče. Međutim, prema nezvaničnim informacijama, MUP je obustavio saobraćaj u Kramerovoj ulici do kraja jula, pa možemo očekivati da će i gradilište biti otvoreno do tada.

Najveći problem i razlog zbog kojeg su građani nezadovoljni jeste otvaranje 60. Festivala amaterskih pozorišta Srbije koje je zakazano za 15. jun i jubilarna 10. Trka prijateljstva koja startuje dan kasnije, 16. juna. Po svemu sudeći, gosti obe manifestacije će prelaziti preko šljunka, a situacija posebno ne ide u prilog organizatorima Trke prijateljstva, kojima će otvoreno gradilište predstavljati veliki problem.

Pored aktuelnih dešavanja, dugogodišnji radovi u Kramerovoj ulici su stvorili i dugoročne probleme preduzetnicima i vlasnicima lokala u centru grada, koji tvrde da im je obim posla znatno opao, a neki su čak i zatvorili ili preselili svoje lokale.

Foto: M. V.

Podsećamo, ovo je treća rekonstrukcija Kramerove ulice u Kuli, a radovi su počeli još u julu 2016. godine. Ubrzo po završetku radova, u zimu 2016. godine, primećeni su prvi problemi kada su behaton kocke počele da se podižu, pa se opština pozvala na garantni rok i uputila zahtev da se put popravi. Nakon toga, ulica je ponovo zatvorena, usledili su novi radovi, ali ni to nije dugo trajalo.

U januaru ove godine su ponovo primećeni problemi, vršena su ispitivanja i ulica je još jednom zatvorena do daljnjeg. Zima je prošla, ali i jedan deo proleća, kada su po treći put startovali radovi, koji su i sada u toku.

Građani, koji su zahtevali da ostanu anonimni, kažu da nije dobro ni ovo što sada rade i da je najbolje rešenje asfalt. Međutim, asfaltiranje znači da se ne radi po projektu i onda je potrebno pronaći ko je odgovaran za celokupnu štetu.

Radovi u Kramerovoj ulici / Foto: N. Janjanin

Do otvaranja festivala je ostalo još tri dana, odnosno četiri do početka Trke prijateljstva. Da li će radnici do tada uspeti da postave sve behaton kocke, ostaje nam da sačekamo i vidimo. U svakom slučaju, želja svih građana Kule je da ovo bude poslednja rekonstrukcija i da se sve vrati u normalnu.

Pogledajte kratak video prilog sa lica mesta:

N. Janjanin