Žarko Popović uoči odlaska u Moskvu: Srbija i Brazil idu dalje, Kostarika i Švajcarska „pakuju kofere“

296

KULA - Redakciju Portala "Naše Mesto" posetio je Žarko Popović, osamdesetdvogodišnji fudbalski sudija iz Kule, koji će meč između Srbije i Brazila na Svetskom prvenstvu u Moskvi pratiti uživo.

Žarko Popović / Foto: Bratislav Grbić

U sredu, 27. juna u Moskvi će se odigrati meč 3. kola E grupe Svetskog prvenstva u fudbalu između Srbije i Brazila. Utakmica će biti odigrana na stadionu Spartaka od 20:00. Kula će ove godine imati svog stručnog predstavnika, Žarka Popovića, počasnog predsednika OFS opštine Kula.

Žarko nam je objasnio da je odabrao da prisustvuje baš toj utakmici jer je ona odlučujuća, posle nje će se znati da li idemo dalje. Takođe, igra se na stadionu „Spartaka“, a i želi da vidi svetske igrače, poput Neimara. Kako kaže, postoji šansa da protiv Brazila uzmemo bod, jer će se ovaj tim, koji je među najjačima na prvenstvu, odmarati za neke jače utakmice.

„Kao sportski radnik, ja gledam kompletnu priredbu, organizaciju, a prvenstveno kako se sudi. Sada me najviše interesuje koliko će sudija na toj utakmici probati da koristi VAR, sistem video-asistencije sudiji. Taj deo meni smeta i voleo bih da ga ne upotrebe nijednom. Voleo bih da posmatram utakmicu između Srbije i Brazila bez korišćenja VAR sistema“, rekao nam je Žarko Popović.

Stevan Divijački (levo), Dušan Maksimović (sredina) i Žarko Popović (desno) sa kapitenima Olimpija – Čelik (Zenica)

Najstariji Srbin koji putuje na Svetsko prvenstvo predviđa da će Srbija i Brazil ići dalje, a da Kostarika i Švajcarska „pakuju kofere“. „Da ne verujem da ćemo ići dalje, ne bih se ni spremao na tako dalek put“, rekao nam je Žarko i dodao da sigurno 80-90 odsto građana Srbije smatra da nemamo šanse, ali on je optimističan.

O kupovini karte za utakmicu između Srbije i Brazila, koja se igra 27. juna, objasnio nam je da je njegovo ime izvučeno iz bubnja jer na stadionu može da bude samo po osam odsto navijača iz zemalja koje se takmiče, odnosno po nešto više od 3.000 navijača na stadionu „Spartaka“, dok se ostatak karata kupuje u Rusiji. On nam je rekao da je za ovu utakmicu konkurisalo tri puta više navijača nego što je predviđeno i u šali kaže da veruje da su njega odabrali zbog godina jer, kako kaže, nije on te sreće da baš njega nasumično izvuku.

Žarko u Moskvu putuje sa navijačkim pasošem koji je dobio tako što je preko Ruskog doma u Beogradu slao zahtev organizaciji FIFA koja je morala da potvrdi da je kupio kartu. Pasoš je, kaže, stigao posle dvadesetak dana iz Ciriha, a sama procedura nabavke karte i navijačkog pasoša bila je komplikovana.

„U Moskvi sam bio jedno šest, sedam puta, a dva puta sam posetio Baljšoj teatar i video sam sve što je trebalo. Poslednji put sam bio u Moskvi pre trideset godina i želja mi je da ponovo vidim metro stanice jer je moskovski metro najlepši na svetu. Naš beogradski metro je sramota, 40 godina se priča o njemu. Svaki grad koji ima 500.000 stanovnika mora da ima metro“, kazao je Popović.

Žarko Popović (82) je mašinski inženjer i radio je kao direktor u više fabrika u Kuli, a jedno vreme je takođe predavao i u Srednjoj tehničkoj školi „Mihajlo Pupin“. Dugo godina se bavio fudbalskim suđenjem, a danas vodi Školu za fudbalske sudije u Kuli. Naš sagovornik je sedamdesetih i osamdesetih godina sudio zajedno sa Dušanom Maksimovićem i Draganom Divljačkim i mnogi smatraju da je to bila najbolja sudijska trojka Prve lige SFRJ.

Divijački, Maksimović i Popović sa Draganom Džajićem i Ilijom Petkovićem (Crvena Zvezda – OFK Beograd)

Naše Mesto