Od 1. jula znatno uvećan roditeljski dodatak, ali samo za vakcinisanu decu

551

SRBIJA - Prema izmenama Zakona o finansijskoj podršci porodici s decom, koje su nedavno usvojene na sednici Vlade Srbije, roditeljima dece koja nisu vakcinisana biće uskraćen roditeljski dodatak.

Ilustracija / Foto: pixabay.com

Kako prenosi portal „Blic“, roditeljski dodatak će biti značajno uvećan od 1. jula, do kada bi po hitnom postupku trebalo da budu usvojene izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.

Roditelji bi po novim propisima za prvo dete trebalo da dobiju jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 100.000 dinara, za drugo dete isplaćivalo bi se po 10.000 mesečno u naredne dve godine a za treće po 12.000 u narednih deset godina. Prema novim propisima, roditelje četvrtog deteta sleduje po 18.000 mesečno u narednih deset godina.

Međutim, pravo na roditeljski dodatak neće imati roditelji koji nisu vakcinisali novorođeno dete, kao ni decu koju su dobili pre toga. Podatak o vakcinisanju proveravaće se jednom godišnje u evidenciji za imunizaciju, a u slučaju da se utvrdi da roditelji ne vakcinišu decu redovno, mesečna isplata dodatka biće prekinuta. Pored toga, isplata dodatka biće prekinuta i ako deca ne pohađaju obavezni predškolski i osnovnoškolski program.

Pravo na roditeljski dodatak uskraćeno je i roditeljima koji u trenutku podnošenja zahteva žive u inostranstvu i ako je majka deteta strani državljanin, a slično pravo je već ostvarila u zemlji van Srbije.

Roditelji će u slučaju smrti deteta prestati da dobijaju mesečni dodatak, osim ako je u pitanju treće ili četvrto dete, kada će iz budžeta biti isplaćen jednokratni iznos od 200.000 dinara.

Pored navedenih odredaba, pravo na dodatak neće imati ni roditelji koji plaćaju porez na imovinu na poresku osnovicu veću od 30.000.000 dinara kao i oni koji plaćaju godišnji porez na dohodak građana, što se trenutno odnosi na one koji imaju mesečnu zaradu u iznosu od 197.928 dinara.

Naše Mesto