Obavezno proverite tehničku ispravnost svog automobila pre nego što krenete na put

253

RUSKI KRSTUR - Odlučili ste da iskoristite predstojeći godišnji odmor i planirate putovanje sopstvenim vozilom na porodično letovanje. Ovaj vid letovanja za mnoge je i najisplativiji, ali i najkomforniji pogotovo ako putujete sa malom decom, sasvim je normalno da ćete praviti ćešće pauze i odmarati.

Ilustracija / Foto: pixabay.com

Ujedno ovim načinom putovanja sami sebi određujete kada, gde i koliko ćete praviti pauza, da li ćete odmarati ili iskoristiti to vreme da malo prošetate i razgledate mesto gde ste stali.

Polako se pripremate za letovanje i kupujete sve što vam je potrebno: peškire, kupaće kostime, kreme za sunčanje, garderobu. Da li ste nešto zaboravili? Jeste, najbitniju stvar, a to je da pregledate svoje vozilo. Postoji nekoliko bitnih stvari koje morate proveriti pre odlaska na put. Naravno i sami možete proveriti ulje, vodu, gume, antifriz, ali naš savet je da to ipak uradi stručno lice. Majstoru neće trebati mnogo vremena, a vi ćete biti sigurni da je sve provereno i da na miru možete krenuti na put.

Kontrolni pregled vozila pred duže putovanje se sastoji od nekoliko bitnih stavki. Prva je da vešto oko majstora može samim pogledom na auto uočiti da li ima skrivenih problema poput pomerenog trapa ili loših amortizera. Zatim provera pneumatika, jer optimalno naduvane gume manje troše gorivo a ujedno i brže staju usled kočenja. Obavezno se proverava ventilacioni (rashladni) sistem, čiste se filteri i puni klima gasom. Odmah zatim proverava se nivo ulja u motoru, jer će motor biti izložen dugom radu. Najbitnije je da se kontroliše kočioni sistem, a tu spadaju kontrola nivoa ulja, provera rada samih kočnica, kao i vizuelni pregled istih. Zatim sledi kontrola metlica brisača i sistema za pranje vetrobrana, svetala i svetlosne signalizacije, izduvnog sistema-auspuha, kontroliše se prednji i zadnji trap vozila, kao i upravljački sistem.

Kad ste na automobilu sve proverili, sledeće je da dobro proučite putanju kojom želite ići na odmor. Imajte u vidu i alternativne pravce u slučaju da se na putu javi neki zastoj. Zbog dugog puta i nepredviđenih okolnosti ne zaboravite da napunite rezervoar sa gorivom. Spremite pasoše i sitne pare za vinjete i ostale putarine. Ne zaboravite da pravite češće pauze da biste se osvežili ili odmorili.

Ova tema je bitna svakog leta odnosno zime, kad krenu godišnji odmori, a mi smo se uputili u firmu SC Kovač  Ruski Krstur gde su nam iskusni majstori dali još neke savete na ovu temu.

NM: Šta je potrebno proveriti dan pred polazak na put, a šta ranije?

SC Kovač: Pred sam polazak na put najbitnije je skloniti automobil sa sunca i dobro ga provetriti, a pre toga proveriti sve one stavke što ste gore naveli.

 

NM: Da li je zbog gužve potrebno zakazati tehnički pregled?

SC Kovač: Nije potrebno zakazivati tehnički pregled. Napominjem da svi koji kreću na odmor kod nas mogu besplatno proveriti tehničku ispravnost svog vozila.

 

NM: Koliko traje ovakav vid tehničkog pregleda?

SC Kovač: Ovakav vid tehničkog pregleda u proseku traje oko 30 minuta, što i nije mnogo vremena kada je u pitanju vaša bezbednost, bezbednost vaše dece, ili i ostalih učesnika u saobraćaju.

 

NM: Da li ima još nešto što moramo znati kada svojim automobilom krećemo na put, a tiče se bezbednosti?

SC Kovač: Iako neke stvari na automobilu možete sami proveriti, mi vam preporučujemo da je sigurnije da to ipak učini stručno lice. I naravno u toku vožnje pravite često pauze.

 

NM: Da li se u SC Kovač Ruski Krstur možemo dodatno osigurati?

SC Kovač: Naravno, kod nas možete dodatno osigurati putnike, kupiti putno zdravstveno osiguranje, kao i pomoć na putu.

 

Potražite firmu SC Kovač u Ruskom Krsturu u ulici Vladimira Nazora 98 i spremni krenite na putovanje. Ukoliko su vam potrebene dodatne informacije, pozovite ih na brojeve telefona 025/703-713 ili 060/703-713-1.

Naše Mesto