Saveti stručnjaka: Kako da najlakše odaberete slatku i sočnu lubenicu

343

SRBIJA - Počela je sezona lubenica koje su jedna od glavnih poslastica u vrelim letnjim danima. Pored toga što su izuzetno zdrave za naš organizam, lubenice moraju da budu slatke i ukusne, kako bi doživljaj bio potpun.

Ilustracija / Foto: pixabay.com

Sigurno vam se mnogo puta dogodilo da jedva čekate da načnete tek ohlađenu lubenicu i prilikom prvog griza konstatujete da „i nije baš neka“ i tako razočarano nastavite da jedete bezukusnu krišku koju ste upravo isekli, da se ne baci.

Oni iskusni mogu da utvrde šta ih čeka ispod kore običnim kuckanjem, ali srećom postoji veliki broj načina koji će i običnim kupcima olakšati odabir ove letnje poslastice.

Jedna od prvih stvari na koje treba da obratite pažnju je sam izgled lubenice. Lepa i čvrsta lubenica, bez udubljenja, mekih delova kore, bez oštećenja i posekotina prvi je korak ka odabiru slatke i sočne lubenice jer nepravilnosti na kori oslikavaju stanje iznutra.

Budući da lubenica sadrži čak 92 odsto vode i oko šest odsto šećera, ona mora da bude teška za svoju veličinu. Ukoliko ste u prilici da je potopite u vodu, primetićete da tek njen mali deo pluta na površini.

Poznavaoci savetuju da uvek zagledate donji deo lubenice na kome ona leži na zemlji i koji bi trebalo da bude žućkast. Što je to mesto tamnije, to je bolje jer bleda boja znači da lubenica nije dovoljno zrela. Boja lubenice je bitna i može mnogo toga da kaže na prvi pogled. Kako kažu, lubenica koja je savršeno zrela, biće tamno zelena i mat, a ona previše sjajna može da bude ne baš toliko slatka. Obratite pažnju na šare, one bi trebalo da budu što tanje.

Najlakše je ukoliko je prodavac izrezao lubenicu. Tada već po samom pogledu na semenke možete da utvrdite kakvo je stanje. Ona što ima što više smeđih a manje belih semenki, svakako je slađa i zrelija. Meso treba da je tamno crveno, ali ako izgleda ušećereno, to je znak da je lubenica počela da se suši.

Po izgledu lubenice možete da utvrdite i koja je domaća, a koja kalemljena. Naime, domaće lubenice imaju do 15 kilograma i čisto meso, dok kalemljena ima veću težinu i u mesu su prisutne bele žilice. Lubenica treba da puca prilikom sečenja, da ima izražene šare i zelenu peteljku jer to znači da je sveža.

Naše Mesto