Dr Pešikan: Sve što treba da znate o hormonu trudnoće

3257

KULA / SRBIJA - U današnje vreme se kroz savremenu laboratorijsku analizu veoma lako može utvrditi trudnoća. Jedan od prvih indikatora "drugog stanja" predstavlja prisustvo hormona humanog horionskog gonadotropina, poznatijeg pod imenom beta hCG, u krvi žene.

Ilustracija / Foto: pixabay.com

Dr Slavici Pešikan postavili smo pitanja o ulozi, značaju i vremenu određivanja hormona beta hCG, a evo kako nam je ona odgovorila.

Hormon beta hCG stvara se u sinciciotrofoblastu, u ćelijama endometrijuma, nakon implantacije blastociste. Njega je moguće odrediti iz krvi žene najranije šestog ili sedmog dana od same ovulacije, tj. prvog dana nakon implantacije blastociste koja se završava 12. dana nakon oplodnje, tj. 26. dana menstrualnog ciklusa. Ovaj hormon moguće je utvrditi i iz jutarnjeg urina, ali tek nekoliko dana nakon potpune implantacije i uspostavljanja uteroplacentene cirkulacije, a to se obično radi najranije dva dana nakon izostanka menstrualnog ciklusa.

Klinički značaj određivanja hormona beta hCG je za ranu dijagnozu trudnoće pre samog VUZ pregleda, ali i za praćenje normalnog razvoja embriona, korišćenjem tzv. Double testa. Nivo ovog hormona može takođe ukazivati i na blizanačku trudnoću. Specifičnost ovog hormona je takva da se kod normalne trudnoće on duplira na svaka 1,5 do 2,5 dana. Ako to nije slučaj, njegove vrednosti mogu ukazivati na preteći pobačaj ili vanmateričnu trudnoću.

Što se tiče fiziološke uloge hormona beta hCG, ona u ranoj trudnoći nije u potpunosti jasna, ali se smatra da stimuliše sintezu progesterona u žutom telu jajnika i posteljici, a zna se i da je odgovorna za sprečavanje kontrakcija materice. Eksperimenti su pokazali da beta hCG ima određenu ulogu i u procesu implantacije blastociste u materičnu šupljinu i to tako što njegovo inhibitorno delovanje na limfocite majke sprečava odbacivanje embriona.

Naše Mesto