(VIDEO) Kuljankama Lei Kotlici i Maji Leđenac nagrada za najbolji film

210

KULA - U Malom Iđošu je od 29. juna do 1. jula održan međunarodni filmski festival FROM, koji se bavi romskom tematikom.

Lea Kotlica i Maja Leđenac

Za najbolji film proglašen je dokumentarni intervju „Ispričaj svoju priču“ čije su autorke Kuljanke Lea Kotlica i Maja Leđenac. Lea i Maja uradile su novinarsku priču o novosadskom piscu Ištvanu Farkašu i njegovom životnom putu koji ga je iz Srbije odveo u Nemačku, a potom ponovo vratio u Srbiju gde opstaje kao sakupljač sekundarnih sirovina.

U žiriju festivala bili su Danica Maksimović, Ivan Karl i Ivan Velisavljević koji su u obrazloženju naveli da film „Ispričaj svoju priču“ novinski sažeto i hrabro daje priliku glavnom junaku da ispriča svoju priču o tome da „nikada neće pristati da ćuti i trpi“.

„Velika je čast biti pobednik festivala koji ima tako važnu poruku, a to je tolerancija i uključivanje svih ljudi, svih nacija i identiteta u živote većine. Koleginica Lea Kotlica i ja smo novinarke, pa nam je dužnost i motivacija da se bavimo ovakvim temama, kao i da one dobiju što veći publicitet, kako bi povezale ljude i ukazale im na to da život ne treba da određuju naše razlike, već upravo suprotno, ono po čemu smo isti i u čemu mozemo jedni drugima izaći u susret.

Osim toga, skrenula bih pažnju i na projekat u okviru kojeg je film nastao, koji sprovodi Centar za Interkulturnu komunikaciju iz Novog Sada uz podršku Fonda za otvoreno društvo. Taj projekat je iznedrio i web sajt ispricajsvojupricu.rs na kojem će u budućnosti ljudi moći da pročitaju i vide još ovakvih priča, a moći će i da ispričaju svoje. Pozivam sve da posete taj sajt“, rekla je Maja Leđenac.

Žiri je specijalno priznanje dodelio Saši Barbuli za film „Roma Revolution!“ „za efektivan i duhovit poziv na otpor rasizmu i diskriminaciji prema Romima, u ambalaži trejlera za revolucionarni romski kung-fu film“.

U Malom Iđošu su prikazana ostvarenja iz Irana, Kanade, Srbije, Bugarske, Bosne i Hercegovine i Francuske, a dodati su i filmovi sa partnerskog festivala “Balkans Beyond Borders”.

Festival je održan u „Državi umetnosti State of Art“ u Malom Iđošu, gde je prikazano više od dvadeset filmova sa romskom tematikom i tematikom povratnika. FROM je, pored filmova, bio obogaćen koncertima, izložbama i drugim umetničkim sadržajima.

Naše Mesto