in ,

Zašto ne možemo da vam otkrijemo koje osumnjičeno lice se krije iza inicijala

SRBIJA - Kao lokalni medij, redovno izveštavamo građane opština Kula, Vrbas i Odžaci o bitnim događajima iz njihovog okruženja.

Ilustracija / Foto: pexels.com

Budući da redovno prenosimo saopštenja Ministarstva unutrašnjih poslova o kriminalnim radnjama za koje se sumnja da su odgovorni pojedinci iz naše zajednice, redovno se suočavamo sa velikim brojem pitanja o tome zbog čega krijemo identitet osumnjičenog lica i navodimo samo inicijale i na taj način “štitimo kriminalce i dilere”.

Budući da smo registrovani medij, naša je dužnost da poštujemo pravilo pretpostavke nevinosti, pravo koje garantuju međunarodne konvencije, Ustav Republike Srbije i mnogi zakoni i kodeksi naše države.

Neprihvatljivo je da novinar proglasi krivim određeno lice do izricanja sudske presude, pa čak i kada lice prizna krivicu. Takođe, medij je dužan da poštuje zaštitu privatnosti i identiteta osumnjičenog što podrazumeva označavanje osumnjičenog inicijalima, kao i zaštitu drugih podataka koji bi mogli da upute na njegov identitet, kao što su fotografija, adresa, opis izgleda, bračno stanje, socijalni status, pripadnost nekoj grupi, imena suseda, rođaka i prijatelja i tako dalje.

U Zakonu o javnom informisanju navodi se da će se novčanom kaznom od 50.000 dinara do 150.000 dinara kazniti za prekršaj odgovorni urednik medija:

1) ako se u objavljenoj informaciji neko označi učiniocem kakvog kažnjivog dela, odnosno oglasi krivim ili odgovornim pre pravnosnažnosti odluke suda ili drugog nadležnog organa (član 73);

2) ako sadržaj medija koji može ugroziti razvoj maloletnika nije jasno i vidno označen, odnosno ako je maloletnik učinjen prepoznatljivim u objavljenoj informaciji koja je podesna da povredi njegovo pravo ili interes (član 78. stav 2. i član 80. stav 2).

Nedavno smo preneli informaciju o hapšenju Kuljanina osumnjičenog za proizvodnju i prodaju druge i bili zasuti pozivima i pitanjima poznanika i prijatelja o kome se tačno radi. Zapravo, takvu informaciju nismo imali ni mi, upravo zbog pravila pretpostavke nevinosti kojih se u svojim saopštenjima pridržava i Ministarstvo unutrašnjih poslova.

U saopštenjima, koja dobijamo od Ministarstva unutrašnjih poslova, a koja se takođe nalaze i na njihovom sajtu, lica lišena slobode, koja se nalaze u ulozi osumnjičenog ili okrivljenog, označena su inicijalima i godinom rođenja, a neretko se uz ova dva podatka dodaje mesto prebivališta. Kada je reč o identitetu žrtve, Ministarstvo unutrašnjih poslova u svojim saopštenjima nastoji da bude još rigoroznije i otkrije još manje podataka, kako se ne bi narušio ugled lica u javnosti.

Na kraju, prisetimo se Evropske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim sobodama, čl. 6, st. 2 koji kaže sledeće: “Svako ko je optužen za krivično delo mora se smatrati nevinim sve dok se ne dokaže njegova krivica na osnovu zakona.”

Naše Mesto

Komentari objavljeni na Portalu "Naše Mesto" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija u vezi sa tekstom. Redakcija Portala "Naše Mesto" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.

avatar
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
cepaKuljaninMakarije Recent comment authors
novi stari najviše glasova
Makarije
Makarije

Hapsen je i Miroslav Miskovic pa nisu stajali inicijali MM vec puno ime i prezime. Vi kao predstavnici medija, ako iznesete saopštenja Ministarstva unutrašnjih poslova o kriminalnim radnjama za koje se sumnja da su odgovorni pojedinci iz naše zajednice, ne mozete da snosite nikakvu odgovornost sto ste preneli to saopstenje, vec iskljucivo moze da odgovara MUP koji je to saopstenje dao, a ispostavilo se da je osoba nevina. Tako ako je MUP pogresio i priveo nevinu osobu opet stavite puno ime i prezime, a ne inicijale.

Kuljanin
Kuljanin

Alo Admine pa ne iznosiš ti ime iznenadjujućeg gosta,nego kriminalca i bitange. Pusti se velikih stvari,pa nismo mi ozb.država….🤔

cepa
cepa

Ako je neko osumnjicen za neko krivicno delo neznaci i da je kriv.Iznosenjem punog imena i prezimena ne proglasavate tu osobu krivom.

Kako ocenjuješ ovo?

Crtež Maše Starčević (6) nagrađen na likovnom konkursu u Slovačkoj

Elektrodistribucija najavila isključenja struje u Somboru