(FOTO) Šta sve može, a šta ne može da „prođe“ tehnički pregled po novim pravilima

1538

SRBIJA - Stupio je na snagu novi, rigorozniji Pravilnik o tehničkom pregledu vozila uz pomoć koga će se sa puteva skloniti automobili koji ne ispunjavaju propisane zahteve.

Foto: Nemanja Janjanin

Više neće biti moguće registrovati automobil bez prethodno obavljenog tehničkog pregleda jer će vozilo biti fotografisano iz više uglova, a sam tehnički pregled biće dobro dokumentovan. Oni koji pokušaju da registruju automobil bez prethodno odrađenog tehničkog pregleda, mogu da završe u zatvoru od tri meseca do pet godina. Tolika kazna predviđena je za učešće ili saučešće u krivičnom delu falsifikovanja isprave, a zatvor preti kako vlasniku vozila, tako i vlasniku radionice za tehnički pregled.

Pukotine na svetlima se neće tolerisati

Pregled putničkih automobila će odsad trajati pola sata, a prljavo vozilo će biti vraćano jer će ispektori saobraćajne policije na osnovu fotografija moći da utvrde da li je kontrolor mogao da oceni pravo stanje.

Svetlosna signalizacija mora da bude potpuno ispravna, bez ikakvih pukotina

Na tehničkom pregledu prema novom pravilniku neće se više tolerisati sledeći nedostaci:

 • Prljavo vozilo
 • Ukoliko vozilo ima bilo kakavu pukotinu na vetrobranskom staklu
 • Neispravne kočnice
 • Neispravni brisači
 • Oštećenje karoserije
 • Ukoliko šasija ima dubinsku koroziju
 • Nečitljiv broj motora
 • Neispravne svetlosne grupe, bilo kakve pukotine na uređajima za svetlosnu signalizaciju
 • Nedostatak ili nepotpuna i neispravna oprema u vozilu
 • Nečitljiva identifikaciona pločica vozila
 • Nevažeće uverenje o prepravci vozila
 • Oštećeni pneumatici ili pneumatici kod kojih je dubina gazećeg sloja manja od fabrički dozvoljene dubine označene TWI oznakama
Oštećeni branici se neće tolerisati

Naredne tri godine u zapisnik sa tehničkog pregleda neće ulaziti kvalitet izduvnih gasova, iako će se proveravati kao i do sada. Ideja je da vlasnici motornih vozila dobiju upozorenje i rok od tri godine da u svoja vozila vrate ili ugrade katalizatore, kako bi izduvni gasovi bili čistiji.

Primer neispravne i ispravne signalizacije

Ono što svakog najviše zanima je cena tehničkog pregleda. Načelnik Uprave saobraćajne policije Nebojša Arsov rekao je za Blic da je dat predlog da cena bude jedinstvena za kupca, bez obzira na to da li je neki tehnički pregled u sistemu PDV-a ili nije. Predloženo je da najniža cena bude 2.200 a najviša oko 4.000 za putnička vozila, u šta je uračunat i deo Agencije za bezbednost saobraćaja za izgradnju i nformacionog sistema. Cena zavisi od Ministarstva finansija ali i od lokacije tehničkog pregleda.

Oštećenja na spojevima vozila i vratima se neće tolerisati

Nova cena u somborskom okrugu i u kulskoj opštini će biti 3.000 dinara, što će verovatno da se proširi i na okolne opštine.

Predviđene su i kazne za vlasnike tehničkog pregleda, radnike, ali i za vlasnike neispravnog vozila. Ukoliko se na jednom pregledu uoče nepravilnosti koje ne mogu tako brzo da se poprave, a na drugom da je vozilo ispravno, vlasniku tehničkog pregleda oduzeće se ovlašćenje, podneće se prekršajna prijava, a predviđena je i kazna u visini od 60.000 do 800.000 dinara. Radnici koji su obavili taj drugi tehnički pregled morali bi da plate kaznu od 20.000 do 40.000 dinara, dok će vlasnici neispravnog automobila plaćati od 5.000 do 20.000 ukoliko budu zaustavljeni u saobraćaju.

Korozija mora biti sanirana pre odlaska na tehnički pregled

Kako bi izbegli čekanje, vlasnici putničkih automobila mogu da zakažu tehnički pregled 30 dana pre dana isteka registracije. Na taj način, neće izgubiti mesec dana registracione nalepnice jer će dobiti nalepnicu sa istim danom isteka naredne godine.

Plastični delovi automobila, retrovizori, lajsne i ostali elementi moraju da budu potpuno ispravni i funkcionalni

U razgovoru sa kontrolorima iz Agencije „Auto Test 025“ u Kuli, kažu da će nova pravila sigurno uticati na povećanje bezbednosti u saobraćaju, ali i na povećanje nameta za vozače. „Zbog većeg zadržavanja u proveri vozila, u našoj agenciji vozači mogu unapred zakazati tehnički pregled kako bi izbegli gužve i uštedeli vreme. Zakazivanje se vrši na broj telefona: 025/721-100“, poručuju iz Agencije „Auto Test 025“ u Kuli.

Naše Mesto